Parlamentul a votat modificări în Codul Audiovizualului
Dreptul la replică va interveni după ce va fi examinată cererea în scris a solicitantului. Precizarea a fost făcută de către Parlament print-un proiect de completare a Codului Audiovizualului, votat în primă lectură, transmite Info-Prim Neo.
Vicepreşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Corina Fusu, a precizat că iniţiativa legislativă vine să înlăture o discrepanţă între Codul Audiovizualului şi Legea cu privire la dreptul de exprimare, adoptată mai târziu. Codul Audiovizualului prevede că dreptul la replică se oferă după ce solicitantul depune o cerere către radiodifuzor, iar Legea cu privire la libertatea de exprimare se refere şi la un termen de examinare a cererii.
„În urma ajustării normei legale, solicitantul va depune cererea de exercitarea a dreptului la replică radiodifuzorului în scris, în termen de 20 de zile de la transmiterea emisiunii la care se referă cererea. Radiodifuzorul va difuza răspunsul în aceeaşi emisiune, în acelaşi interval de timp şi cu aceeaşi durată, în termen de 15 zile de la data examinării cererii prealabile, iar dacă emisiunea care a răspândit această informaţie apare mai rar decât odată la 15 zile, răspunsul se va difuza în următoarea emisiune”, a declarat Corina Fusu.
Potrivit parlamentarei, în cazul excluderii din grilă a emisiunii, răspunsul se va difuza în acelaşi interval de timp şi cu aceeaşi durată, în termen de cel mult 15 zile din momentul examinării cererii.
Proiectul a fost votat în primă lectură în şedinţa din 5 iulie.