În pofida unor succese, s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește sporirea participării femeilor în viața politică și publică și în adoptarea unor legi prin care să fie promovată în mod eficient egalitatea de gen în statele din Europa de Est și Asia Centrală. Femeile constituie doar 20% din numărul de deputați, în timp ce reprezentarea lor în administrațiile locale este de 15%. Subiectul este abordat în cadrul unei conferințe regionale, care are loc la Chișinău pe 3 și 4 octombrie, transmite IPN.
„Ne aflăm la un moment de cotitură, când trebuie să atingem un nivel egal de participare a femeilor în viața politică și publică. Realizarea celor zece obiective globale, până în anul 2030, depinde de acest lucru”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD Moldova.
Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc, a spus că promovarea femeii în politică este percepută ca un instrument de stabilitate, umanitate și dezvoltare a societății. Anul trecut, Parlamentul Republicii Moldova a făcut un pas important în domeniul egalității, aprobând cota de 40% de reprezentare a sexelor în partidele politice.
În cadrul conferinței are loc și un forum care forum care promovează schimbul de bune practici privind participarea femeilor în viața politică și elaborarea de politici în care să se țină cont de experiențele și necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților.
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a spus că această conferință regională oferă o ocazie excelentă pentru a face un schimb de experiență și de bune practici pe un subiect foarte important: cum pot parlamentele să își îndeplinească funcțiile reprezentative, legislative și de supraveghere, astfel încât să avanseze egalitatea de gen.
La deschiderea conferinței au participat în jur de 90 de deputați, aleși locali, și reprezentanți ai societății civile din 11 țări din Europa de Est și Asia Centrală. Participanții au convenit asupra necesității de a întreprinde acțiuni urgente pentru eliminarea discriminării și a violenței împotriva femeilor, dar și pentru îmbunătățirea legislației în domeniul asigurării egalității dintre femei și bărbați.
Conferința regională este organizată de programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entitatea Națiunilor unite pentru Egalitatea de gen și Abilitatea Femeilor (UN Women) și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile omului (ODIHR), cu susținerea Parlamentului Republicii Moldova.