Proiect de 2 milioane de euro pentru reformarea justiţiei penale în Moldova

Guvernul Danemarcei a oferit 2 milioane de euro pentru implementarea proiectului Consiliului Europei: „Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”. Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2017 şi prevede susţinerea reformării Procuraturii, a Oficiului Avocatului Poporului, dar şi facilitarea implementării mecanismului de prevenire din cadrul Oficiului Avocatului Poporului. Proiectul a fost lansat miercuri, 15 iulie, în cadrul unei conferinţe publice, transmite IPN.

Jose-Luis Herrero, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a menţionat la deschiderea evenimentului că Republica Moldova are 20 de ani de parteneriat fructuos cu Consiliul Europei, iar proiectul dat, de susţinere a reformei justiţiei, este încă un exemplu al acestui parteneriat. Oficialul a remarcat că Moldova primeşte asistenţă tehnică de la Consiliul Europei, iar experţii fac schimb de experienţă, însă toată asistenţa oferită trebuie să se vadă şi să se simtă, adică să ducă la schimbări în ţară.

Tatiana Termacic, şef al Direcţiei implementare la nivel naţional a drepturilor omului a Directoratului drepturile omului din Consiliul Europei, a menţionat că autorităţile Republicii Moldova au aprobat deja mai multe strategii pentru reformarea ţării, inclusiv Strategia de reformare a justiţiei 2011-2016, care este o foaie de parcurs importantă.

Ministrul în exerciţiu al justiţiei, Vladimir Grosu, a spus că are speranţa finalizării în curând a primului pas important în ceea ce ţine de reforma justiţiei, şi anume prin adoptarea modificărilor la Legea procuraturii. Oficialul a remarcat că imediat după adoptarea în lectură finală a proiectului de lege urmează să fie promovate mai multe regulamente normative pentru ca prevederile legislative să fie puse în aplicare.

Vladimir Grosu a mai comunicat că în domeniul reformării justiţiei a fost pregătit deja un proiect de lege de modificare a Constituţiei în ceea ce ţine de Oficiul Avocatului Poporului pentru a da o pondere mai mare acestei instituţii. De asemenea, în ultima perioadă au fost instalate 900 de camere de luat vederi în penitenciarele din ţară pentru a preveni relele tratamente şi urmează ca numărul acestora să fie suplinit. Ministrul în exerciţiu a mai spus că multe s-au făcut, dar mai urmează încă multe lucruri de îndeplinit, deoarece este necesară reformarea tuturor instituţiilor de profil.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a remarcat, la rândul său, că proiectul dat a fost lansat într-o perioadă foarte importantă, deoarece speră în curând să fie adoptată în lectură finală Legea procuraturii, iar acţiunile din cadrul proiectului să ajute la implementarea acesteia.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a spus că Oficiul Avocatului Poporului a fost reformat prin modificările legislative de anul trecut, iar acum, pentru a activa normal, această instituţie are nevoie ca deputaţii să adopte mai multe regulamente şi acte normative. Mihail Cotorobai a informat că a solicitat acest lucru la şedinţa comisiei parlamentare de profil. Acesta a promis că Oficiul avocatului poporului va avea o faţă nouă şi va colabora cu Consiliul Europei în cadrul acţiunilor pe viitor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.