Raport al Consiliului Europei: bariera lingvistică şi etnică divizează societatea moldovenească

Barierele lingvistice contribuie la o divizare notabilă în societatea moldovenească. Divizarea lingvistică şi etnică se suprapune pe divizarea Est – Vest şi contribuie la împărţirea societăţii moldoveneşti în două grupuri: vorbitorii de limbă rusă şi vorbitorii limbii de stat. Informaţiile sunt prezentate într-un raport al Consiliului Europei referitor la Convenţia pentru protecţia drepturilor minorităţilor.

Autorităţile Republicii Moldova demonstrează un angajament continuu în promovarea drepturilor minorităţilor etnice şi contribuie la susţinerea participării acestora în viaţa publică se spune în raport. Au fost depuse eforturi pentru a îmbunătăţi înţelegerii limbii de stat de către minorităţile etnice. Totuşi, per total, barierele lingvistice persistă în special în rândul persoanelor vârstnice, ceea ce contribuie la o divizare notabila pe linia etnică şi lingvistică în societatea moldovenească. În Moldova încă nu sunt create condiţiile pentru a vorbi despre o identitate civică unică, respectând diversitatea.

Ca rezultat, caracteristicile etnice şi lingvistice se contopesc, suprapunându-se peste o divizare mai largă între Est şi Vest, împărţind societatea în două grupuri: vorbitorii de limbă rusă şi vorbitorii limbii de stat.

Raportul susţine că cei care aparţin minorităţilor naţionale sunt marginalizaţi în acest mediu polarizat, fără a li se oferi oportunitatea să-şi dezvolte propria identitate. Limbile minorităţilor naţionale sunt în continuare predate doar în şcolile de limbă rusă, ceea ce contribuie la necunoaşterea limbii de stat de către minorităţile naţionale.
Raportul menţionează că Moldova a adoptat legislaţia anti-discriminre necesară, însă stigmatizările şi stereotipurile sunt răspândite în societate mai ales în legătură cu minoritatea romă. Etnicii romi întâmpină dificultăţi majore în ceea ce ţine de accesul la educaţie sau accesul pe piaţa muncii.

Comisia Consultativă de pe lângă Consiliul Europei recomandă implementarea unui şir de acţiuni printre care: implementarea unei strategii pe termen lung pentru formarea identităţii civice incluzive bazată pe respect pentru identitatea etnică şi lingvistică, utilizarea limbilor minorităţile naţionale, în special a grupurilor mici, în comunicarea oficială şi în topografie, asigurarea unui sistem educaţional care să permită însuşirea atât a limbii de stat, cât şi a limbii minorităţii respective, includerea şi consultarea minorităţilor în luarea deciziilor care îi privesc.

Consiliul Europei este organizaţia pan-europeană care urmăreşte respectarea drepturilor omului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.