În momentul când globul pământesc a ajuns la 7 miliarde de persoane, Republica Moldova se află într-o continuă descreştere a natalităţii şi într-o profundă depopulare. Demografii anticipează că populaţia ţării, către anul 2050, va fi de 2,5 milioane de oameni, cu un milion mai puţin ca prezent, transmite Info-Prim Neo.
Căsătoriile şi naşterile tardive, nivelul scăzut de natalitate şi migraţia masivă − sunt cauzele principale ale descreşterii populaţiei Republicii Moldova, a declarat la o conferinţă de presă vicepremierul Mihai Moldovanu.
Potrivit oficialului, Guvernul Moldovei depune eforturi considerabile pentru creşterea natalităţii prin dezvoltarea diverselor programe de susţinere a tinerilor familii. Potrivit vicepremierului, natalitatea este scăzută deoarece tot mai multe familii preferă să aibă câte un copil şi nu doi sau trei, iar femeile pleacă masiv la muncă peste hotare. „Acest proces migraţional nu poate fi oprit, dar la nivel de Guvern trebuie să fie dirijat corect”, a declarat Mihai Moldovanu.
Demograful Valeriu Sainsus a spus că pe parcursul acestui secol s-au produs un şir de procese şi fenomene care au schimbat crucial tendinţa procesului demografic. „Constatăm cu mare regret că Republica Moldova are o evoluţie inversă. Suntem într-o profundă depopulare. Noi am prognozat că în secolul XXI vom atinge la cifra de 5 milioane de oameni, în realitate nu s-a întâmplat”, a menţionat demograful, spunând că, până în 2130, populaţia ţării va descreşte cu 2 milioane.
Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Kaarina Immonen, a menţionat că pe glob există tendinţa de mortalitate înaltă şi fertilitate scăzută, iar pentru a aduce un echilibru în aceste rate este nevoie de investiţii importante.
Pe 31 octombrie, până la prânz, în Moldova s-au născut 6 copii, 4 băieţi şi 2 fete. În perioada ianuarie-iunie curent numărul copiilor născuţi vii a fost de 18602, comparativ cu 19 961 de nou-născuţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit statisticilor îmbătrâneşte mai repede populaţia de la oraş, acest indicator a crescut de la 11% până la 13%.
De la apariţia primului om, terra a „găzduit” în jur de 100 de miliarde de oameni, dintre care şapte miliarde trăiesc în zilele noastre.