RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-20 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 14 septembrie

Ion Chicu: Roada din acest an permite satisfacerea necesităților interne


Roada de grâu, porumb sau semințe de floarea soarelui din acest an permite satisfacerea necesităților interne de consum, chiar dacă aceste culturi au fost afectate de secetă. Declarația aparține premierului Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă de după ședința săptămânală a conducerii de vârf a țării. Potrivit premierului, în acest an s-au recoltat în jur de 620-630 de mii de tone de grâu, consumul intern fiind de 350 de mii de tone. „Vedem că este vorba despre circa 300 de mii de tone potențial de export. Nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu pentru alimentarea țării”, a adăugat acesta.

Antreprenorii ce deversează ape uzate cu concentrații mari de poluanți riscă sancțiuni

Toți agenții economici, care încalcă normele admise de poluanți în apele uzate deversate în sistemul public de canalizare, primesc prescripții pentru a înlătura abaterile. În cazul în care nu se conformează, acești antreprenori riscă să fie debranșați de la sistemul public de apeduct. Despre aceasta a comunicat directorul general interimar al SA „Apă-Canal Chișinău”, Anatolie Lichii, la ședința operativă de la Primăria capitalei. Directorul ACC a menționat că în cadrul întreprinderii activează o echipă, care monitorizează în fiecare noapte în jur de cinci-șapte agenți economici. Prescripții sunt emise în cazul antreprenorilor care înregistrează depășiri ale normelor admise. Potrivit lui, specialiștii întreprinderii monitorizează 24 din 24 de ore deversările care vin ajung la Stația de epurare a ACC. Despre toți agenții economici care înregistrează depășiri sunt informați și responsabilii de protecția medicului, care efectuează verificări separat.

Înscrierea mărcilor la concursul NOTORIUM Trademark Awards continuă, dar nu mult

Agenții economici pot să înscrie mărcile comerciale noi la Concursul Național al celor mai Recunoscute Mărci Comerciale din Moldova - NOTORIUM Trademark Awards, ediția a cincea, până pe data de 25 septembrie. Anunțul a fost făcut de către organizatorii concursului, Compania de proprietate intelectuală INTELSTART LTD în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), la o conferință de presă. Directorul INTELSTART LTD, Marian Bunescu a precizat că deja de cinci ani Compania oferă posibilitatea ca cele mai puternice mărci naționale și internaționale, prezente pe piața din Republica Moldova să fie recunoscute de public prin vot online. Directorul general adjunct al AGEPI, Natalia Mogol, a menționat că organizarea concursului este de nivel național și vine să scoată în evidență cel mai reușite mărci, care se bucură de cea mai mare încredere a consumatorilor.

Prima tranșă din cele 100 mln euro acordate de UE vor ajunge în țară la finele lunii

Prima tranșă, în valoare de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană, urmează să ajungă în țară până la sfârșitul acestei luni. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării. Ion Chicu a menționat că pentru a beneficia și de cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară, Republica Moldova urmează să îndeplinească anumite condiționalități importante. Premierul a dat asigurări că autoritățile sunt gata să îndeplinească condițiile agreate. Potrivit lui, printre acestea se numără existența programului cu Fondul Monetar Internațional. „Vrem să credem că în pofida agendei politice, electorale, acel program negociat în iulie cu FMI va fi semnat și va intra în vigoare”, a remarcat premierul.

● MARȚI, 15 septembrie

Peter Michalko, despre furtul miliardului: Cetățenii așteaptă că vor fi pedepsiți cei vinovați


„Cazul furtului miliardului reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări și din partea mea, și din partea cetățenilor Moldovei care așteaptă că va avea loc pedepsirea celor vinovați și recuperarea banilor care mai pot fi recuperați”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Potrivit ambasadorului, în cazul furtului miliardului nimeni nu este acum în pușcărie, iar procesele ce țin de această fraudă sunt amânate de zeci de ori și asta în niciun fel nu reprezintă „asigurarea pentru încrederea oamenilor în justiție”. În altă ordine de idei, ambasadorul a spus că numărul mare de îmbolnăviri de COVID-19 în Moldova este îngrijorător. Potrivit lui, trebuie să existe un exemplu puternic din partea autorităților, liderilor de opinie, reprezentanților la nivel înalt despre necesitatea de a respecta măsurile de protecție.

Modificări legislative pentru trecerea deținătorilor de patentă la activitatea independentă

Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat mai multe modificări la legislație ce-i vizează pe comercianții cu amănuntul care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător. Pentru a-i încuraja să treacă la activitatea independentă, vor fi impuse moratorii la controale sau vor fi efectuate prioritar controalele cu scop exclusiv consultativ, vor avea loc scutiri la impozitul pe venit sau vor fi diminuate unele sancțiuni fiscale, inclusiv pentru încălcări mici în procesul de utilizare a aparatelor de casă. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, alte modificări țin de majorarea plafonului anual la vânzări efectuate în baza activității independente de întreprinzător de la 600 de mii lei până la 1,2 milioane de lei. Până în decembrie 2021, va fi elaborat un program de stat pentru susținerea dezvoltării afacerilor titularilor de patentă din categorii defavorizate ale populației sau antreprenorii independenți vor fi incluși  în aria de eligibilitate a programelor de stat gestionate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Mai multe persoane din cadrul companiei Glorinal sunt reținute abuziv, avocați

Avocații companiei de construcții Glorinal susțin că factori de decizie, dar și alte persoane din cadrul companiei au fost reținute abuziv, neavând nicio legătură cu pretinsele acțiuni ilegale imputate agentului economic. Într-o conferință de presă, Victor Munteanu, avocatul care reprezintă administratorul și fondatorul companiei Glorinal, și-a exprimat regretul că anumite persoane încearcă să inducă în eroare opinia publică. Potrivit lui, compania a fost fondată în 1998, întotdeauna a avut o reputație ireproșabilă, nu a fost implicată în scheme de escrocherie și și-a îndeplinit conștiincios obligațiile față de investitorii săi. Avocatul relatează că, în anul 2008, Glorinal a început mai multe proiecte investiționale, și anume construcția de imobile în diverse sectoare ale capitalei, atrăgând investiții de la persoane care voiau să cumpere spații comerciale sau apartamente în acele blocuri. A pornit construcția, iar blocurile au fost construite. Toți investitorii locuiesc în acele blocuri, din 2016-2017, cu excepția a două persoane.

A fost lansat Atlasul agriculturii ecologice din Republica Moldova

A fost lansat Atlasul agriculturii ecologice din Republica Moldova, care reprezintă o hartă electronică pe care sunt indicați producătorii certificați de produse  agricole organice din Moldova. Atlasul poate fi accesat pe pagina web
www.agrovisio.org. Atlasul a fost lansat de Proiectul Agroecologie pentru dezvoltare rurală durabilă, susținut financiar de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) și implementat de AO EcoVisio. Acesta conține informații despre fiecare producător certificat ECO care activează pe teritoriul Republicii Moldova, suprafața deținută, cultura care a fost crescută, organismul de certificare care a emis certificatul ECO, precum și informații despre procesatori și producătorii de produse agricole procesate ECO.

● MIERCURI, 16 septembrie

Procurorii au renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării Vento


Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an, deținut în arest preventiv. Procurorii i-au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie. Procuratura Generală menționează că, pe 3 martie 2018, PA anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului și dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

În dosarul „Metalferos” se merge pe scenariul arestare, blocare, faliment – declarație

Reprezentanții Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase afirmă că au toate motivele să creadă că în dosarul „Metalferos” se merge pe scenariul arestare, blocare și faliment, iar organele procuratorii inconștient fac jocul celor care vor să preia controlul asupra acestui segment de piață. Într-o conferință de presă, președintele Asociației, Ion Drăniceru, a declarat că organul de urmărire penală învinuiește companiile vizate în dosar că colaborează cu SA „Metalferos”. De asemenea, companiile sunt învinuite că procură metale uzate cu un preț, iar mai apoi le vând mai scump. „Să ne explice cineva atunci, inclusiv organele de drept, cum se face afacerea? Mai cu seamă că ei nu calculează toate cheltuielile – salariile, transport, depozitare, pază, utilaje foarte costisitoare – ca în final să iasă la profitul real”, a notat Ion Drăniceru.

Acuzații la adresa președintelui Asociației Patronale a Metalelor

Reprezentanții Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase susțin că, și după intentarea așa-numitului dosar „Metalferos”, unicul agent economic care activează nestingherit pe piața deșeurilor de metale este compania fondată și condusă de Valentin Eșanu. Potrivit lor, acesta a ridicat prețul de achiziție la metale, deschide puncte de noi de colectare și acest fapt dovedește că afacerea sa merge foarte bine, iar acțiunile sale, inclusiv scrisoarea deschisă către mai mulți demnitari, are ca scop victimizarea sa și inducerea în eroare a opiniei publice. Într-o conferință de presă, președintele Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase, Ion Drăniceru, a declarat că „așa-numita” Asociație Patronală a Metalelor, condusă de Valentin Eșanu, nu reprezintă jucătorii de pe piața metalelor. Potrivit lui, Asociația Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase este cea care reprezintă interesele tuturor jucătorilor de pe piața deșeurilor metalelor feroase și neferoase și are ca asociați circa 20 de companii.

Moldpresa a cumpărat Epamedia și își propune schimbarea aspectului stațiilor de așteptare

Compania Moldpresa Grup SRL a achiziționat compania care plasează publicitate în stațiile de așteptare – Epamedia SRL. Într-un comunicat de presă, Moldpresa precizează că „achiziția vine să aducă o schimbare majoră de aspect al stațiilor de așteptare din municipiul Chișinău, dar și o investiție substanțială în municipiu”. Actualmente, compania Epamedia SRL elaborează un nou concept al pavilioanelor pentru stațiile de așteptare a transportului public, iar în cel mai scurt timp se planifică lansarea procesului de înlocuire a stațiilor vechi cu cele de tip nou. Vor fi diminuate suprafețele alocate publicității, acestea fiind suplimentate cu panouri de informații utile, harta orașului și graficul transportului public. Proiectul investițional presupune o investiție de peste 50 de milioane de lei, care va fi efectuată de compania Moldpresa Grup SRL.

● JOI, 17 septembrie

Moldovagaz a solicitat revizuirea tarifelor la gazele naturale


SA „Moldovagaz” anunță că a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică revizuirea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, începând cu 1 octombrie. Întreprinderea menționează într-un comunicat de presă că, potrivit calculelor efectuate în baza metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4 083 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali.

● VINERI, 18 septembrie

Moldova a pierdut investitori străini din cauza drumurilor de o calitate proastă


Republica Moldova a înregistrat cazuri când investitorii străini au refuzat să investească bani în anumite zone din țară din cauza infrastructurii proaste. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, drumurile reprezintă un element cheie pentru companiile externe care vor să investească în Moldova. „Am avut potențiali investitori care nu au făcut investiții din cauza infrastructurii. Avem exemple multe când o companie investitoare a trecut pe acest drum și a zis: scuzați, vă rog, faceți drumul și revenim. Timpul de transportare este un lucru care se monitorizează de către investitori permanent. Fără logistică nu se face nimic”, a declarat Anatol Usatîi.

Primăria Chișinău a elaborat o hartă digitală a gheretelor

Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă digitală pe care se regăsesc toate gheretele amplasate pe străzile capitalei. Fiecare punct de comerț ambulant a fost pașaportizat, iar cei care accesează platforma pot vizualiza denumirea agentului economic, adresa gheretei, termenul de valabilitate a autorizației și statutul. Într-un comuniat de presă emis de Primărie se menţionează că gheretele care au acte permisive valabile au fost marcate cu verde. Cele care vor expira în mai puțin de o lună au fost marcate cu galben intermitent. Gheretele care au licența expirată au fost marcate cu roșu.

● SÂMBĂTĂ, 19 septembrie

Rata medie la creditele noi acordate în lei a constituit 7,8% în luna august


În luna august, creditele noi acordate au constituit 2 621,1 milioane de lei, în creștere cu 0,5% față de luna august 2019. Ponderea creditelor acordate în moneda națională a constituit peste 74%. Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 7,8%, iar la cele în valută – 4,19%. Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani. Din totalul creditelor, 51,6% au fost acordate anume pentru astfel de termene.

Igor Dodon: Consider că trebuie să depreciem un pic moneda națională

Președintele Igor Dodon este de părere că moneda națională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile și a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Națională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească prețurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”. „În Federația Rusă, după ce s-a început criza, în legătură cu toate problemele economice, rubla rusească s-a depreciat. În Moldova. cu regret, cursul a scăzut. Adică leul s-a întărit. S-a apreciat moneda națională. De ce spun cu regret? Pentru că aceasta defavorizează exporturile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, fiind întrebat despre devalorizarea rublei rusești. În urma acestor declarații, cu o reacție a venit expertul economic Adrian Lupușor, care menționează că „în condiții de recesiune, mediul inflaționist stabil și un nivel confortabil al rezervelor valutare, aceasta idee pare rezonabilă. „Însă, ce trebuie să ne îngrijoreze? Unu – tonalitatea sună a indicație din partea unui politician aflat în fotoliu de președinte în ajun de alegeri pentru autoritatea monetară, care trebuie să fie independentă de orice imixtiuni politice, mai ales în context electoral”, menționează expertul într-o postare pe Facebook.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.