RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-7 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 1 noiembrie
Vicepremierul Spînu, despre contractul cu Gazprom, prețuri și Pachetul energetic III
Contractul cu Gazprom a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani. Rezervarea volumelor de gaze s-a făcut pentru perioada noiembrie 2021-octombrie 2022 și, cu două luni înainte de octombrie 2022, se vor face rezervări pentru anul ulterior. În condițiile noului contract, prețurile de livrare prognozate pentru luna noiembrie urmează să fie de circa 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar pentru decembrie – sub 400 de dolari, a declarat, luni, într-o conferință de presă, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.
Cât despre tarifele pentru consumatorii finali, Moldovagaz face calcule și le va prezenta Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Oricare ar fi majorarea, autoritățile vor veni cu sprijin pentru cetățeni, a declarat Andrei Spînu.
În conferința de presă, vicepremierul a comunicat că, până la sfârșitul anului 2022, guvernele de la Chișinău și de la Moscova vor semna un acord în domeniul energetic. Acesta va include păstrarea statutului „Moldovagaz” SA, inclusiv neaplicarea sancțiunilor sau a unor reorganizări forțate până la întoarcerea datoriilor față de Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Protocolul semnat recent la Sankt Petersburg nu se face vreo referință exactă la suma datoriei, această urmând să fie precizată ca urmare a unui audit independent, efectuat de către o companie care va fi selectată în bază de concurs.
●MARȚI, 2 noiembrie
Proiectul de educație financiară „Generația I”, lansat și la Chișinău
Banca Națională a Moldovei (BNM) și Asociația CFA România au încheiat marți, 2 noiembrie, un acord de parteneriat, pentru implementarea în Republica Moldova a Proiectului de educație financiară „Generația I”, în cadrul unui eveniment internațional, cu genericul: „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, menit să încurajeze responsabilizarea financiară individuală, oferind publicului larg resurse educative. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a precizat că proiectul „Generația I” este pentru mai multe generații și s-a afirmat cu succes în România, fiind inițiat și promovat de către Asociația CFA România (Chartered Financial Analyst România), pentru toți cei care doresc să își creeze o viziune pe termen lung în realizarea independenței lor financiare. „Timpul ne învață că trebuie să fim deschiși către schimbare și să luăm decizii pentru a ne mișca înainte. Viața e plină de provocări, iar cea financiară ne pune în față nevoia de a ne informa, de a cunoaște mai multe pentru a ne ține soarta în mâini și pentru a fi independenți din punct de vedere financiar. Indiferent de activitatea profesională, acceptăm în viața noastră utilitatea și inovația pe care le observăm permanent în mediul financiar. Este o cale spre independența financiară, care este atât de necesară pentru un viitor asigurat”, a menționat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
●MIERCURI, 3 noiembrie
Vadim Ceban despre negocierile cu Gazprom: totul a fost pur commercial
Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, respinge ideea agreării unor condiții politice între Republica Moldova și Rusia în timpul negocierilor pentru prelungirea contractului de achiziție a gazului. Ceban spune ca negocierile au avut o tentă strict comercială, iar necesitatea prelungirii contractului pentru o perioadă de 5 ani este justificată prin angajarea Chișinăului de a-și achita datoriile istorice. Șeful Moldovagaz califică drept avantajos pentru Republica Moldova contractul semnat cu Gazprom, menționând că negocierile n-au vizat nici măcar tangențial elemente politice. Contractul a fost agreat în baza vechii formule de calcul a prețului. „Totul a fost pur comercial, este vorba despre datorii, pentru că aceste datorii s-au acumulat din anul 1994, iar până astăzi aceste datorii nu au fost reglementate. Am vorbit despre evoluția piețelor, prețuri. Noi am fost la negocieri într-o perioadă când piața era destul de volatilă, prețul fluctua de la 1900 la 1300 de dolari și aceste aspecte influențau negocierile. La moment, avem prelungirea contractului semnat încă în anul 2006. Dar anul viitor, având mai mult timp la dispoziție, ar putea fi negociat un contract nou”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Moldova urmează să semneze un acord de 3,8 mln dolari pentru promovarea exporturilor în UE
Republica Moldova urmează să semneze cu Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale (BM), un acord de cooperare, în valoare de 3,8 milioane de dolari, pentru realizarea proiectului „Reforma climatului investițional în Republica Moldova” (faza II). Comisia economie, buget și finanțe a aprobat miercuri, 3 noiembrie, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului. Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, proiectul are menirea de a spori competitivitatea sectorului privat în ceea ce privește exportul produselor de origine animală, inclusiv carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate, pe piața Uniunii Europene. De asemenea, proiectul urmărește consolidarea capacităților de export ale sectorului horticol. Din valoarea totală a proiectului, IFC va contribui cu 2,8 milioane de dolari. Guvernul Republicii Moldova va contribui cu un milion de dolari prin finanțarea instituțiilor statului, inclusiv plăți pentru bunurile și serviciile necesare pentru implementarea proiectului. Totodată, proiectul nu prevede contribuții directe din contul bugetului de stat.
„EU4Business”, în sprijinul întreprinderilor din Republica Moldova
Tehnologiile informaționale au devenit în Republica Moldova o ramură a industriei care-și vinde produsele nu numai în interiorul, ci și în afara țării, aducând în buget mai mult decât exportul vinului, a declarat ministrul economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul prezentării Raportului de țară 2021 „UE4business –împreună pentru redresarea afacerilor”, desfășurată sub egida Delegației Uniunii Europene, în cooperare cu Secretariatul din Bruxelles al acestui aranjament de sprijin al businessului din țările Parteneriatului Estic. Digitalizarea economiei poate deveni un pilon pentru dezvoltarea în continuare a țării, a notat ministrul, invocând exemplul Irlandei și Estoniei, care au reușit să transforme provocările în oportunități și plusvaloare. Totodată, s-a subliniat că, dacă vrem să mergem în pas cu lumea, economia trebuie să iasă din paradigmele osificate de 20-30 de ani, trebuie să fie orientată spre produse moderne, inexistente altădată, dar actuale în prezent. Această abordare vizează, nu în ultimul rând, și pregătirea cadrelor. Tinerilor trebuie să li se ofere acele cunoștințe care îi vor ajuta să acceadă pe piața muncii, la locuri de muncă bine plătite. Un alt mesaj al evenimentului a fost de a arăta posibilitățile de sprigin pe care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) îl pot primi din partea Comunității europene. În anul 2020 portofoliul „EU4 business” a cupruns 30 de proiecte active, cu un buget total de 172,7 milioane de euro, fiind în creștere cu circa 19 la sută față de anul precedent. Programul a avut un impact semnificativ mai ales în condițiile pandemiei, care a solicitat reziliență și flexibilitate. Cifra de afaceri a întreprinderilor sprijinite de UE a scăzut cu 1,9 la sută, dar situația e de două ori mai bună decât media pe țară. Totodată, numărul locurilor de muncă în colectivele sprijinite de UE a crescut cu mai mult de 25 la sută, în timp ce aproape 4 la sută din locurile de muncă din țară au fost pierdute.
Moratoriu la construcția stațiilor PECO, proiect
Deputatul PAS, Radu Marian, propune moratoriu la construcția stațiilor PECO timp de șase luni, timp în care autoritățile vor stabili criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații. Totodată, un proiect de lege înaintat de parlamentar elimină taxa fixă de licențiere a importului și comercializării cu ridicata a produselor petroliere și interzice revânzarea angro. Companiile petroliere care vor încălca legislația din domeniu riscă amenzi de zece ori mai mari ca în prezent. Într-o conferință de presă, Radu Marian a declarat că saltul uriaș al cotațiilor petroliere pe piața internațională se răsfrânge și la prețurile la benzină și motorină din Moldova, iar consumatorii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. „Chiar dacă nu putem influența cotațiile internaționale, ce putem face este să impulsionăm concurența și eficiența pe piață. Din păcate, mai multe companii petroliere, în special cele mai mari, refuză să concureze sub prețul plafon stabilit de ANRE. Asta chiar dacă există companii mai mici care stabilesc prețuri cu 30-40 de bani mai puțin decât prețul maxim”, a explicat deputatul PAS. Potrivit lui, numărul excesiv de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. În orașe, în special în Chișinău, sunt benzinării la fiecare pas, iar asta nu are niciun sens din punct de vedere economic. Moratoriul se va aplica pe șase luni, iar între timp autoritățile vor stabili criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.
BERD va majora alocațiile în reabilitarea infrastructurii feroviare a Republicii Moldova
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare va majora suma alocată pentru reabilitarea infrastructurii feroviare în Republica Moldova, de la 27,5 milioane de euro până la 51 milioane de euro. Un proiect de ratificarea a amendamentului în cauză la acordul de împrumut dintre BERD și Moldov a fost aprobat astăzi de Guvern. Din suma alocată de BERD, 49,7 milioane de euro sunt pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii, iar 1,25 milioane de euro – pentru supravegherea tehnică a lucrărilor pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Perioada de rambursare a împrumutului este de 15 ani, acordul vizând perioada 2017-2032. Suma inițial împrumutată pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare a fost de 55 de milioane de euro, din care BERD a alocat 27,5 milioane de euro, iar Banca Europeană pentru Investiții – 30 milioane de euro. După evaluarea costurilor și a studiilor de fezabilitate, cele două entități au convenit că sumele alocate sunt insuficiente, intervenind astfel cu majorarea acestora.
●JOI, 4 noiembrie
Natalia Gavrilița: Ne așteptăm la un tarif mai mare de 6 lei și 20 de bani
Pronosticuri mai puțin optimiste din partea premierului Natalia Gavrilița. Tariful la gazele naturale va fi mai mare de 6,20 lei. Premierul spune că o decizie finală în acest sens va lua ANRE după ce Moldovagaz va prezenta calculele făcute în baza noului preț de achiziție și va cere ajustarea tarifelor. Natalia Gavrilița spune însă că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii în plină iarnă față în față cu facturile mari, și-i va ajuta pe cei cu venituri modeste, dar și pe cei care consumă volume mici de gaz. Premierul Natalia Gavrilița spune că o eventuală majorate a tarifului va fi determinată de prețul de achiziție mai mare pe care-l achită Republica Moldova, dar și de unele devieri financiare care ar putea fi incluse în tarif. „Moldovagaz face calculele și va merge la ANRE cu solicitare de tarif în baza costului pe care-l achită. Există devieri financiare și rata recuperării lor poate fi mai lungă sau mai scurtă. Cert este că avem o situație excepțională în privința gazelor naturale pe plan internațional. Noi avem un preț bun, dar oricum el este mai mare decât a plătit până acum Moldova. Ne putem aștepta la un tarif mai mare de 6 lei 20 de bani, care a fost cel mai mare tarif plătit până acum, în perioada 2012-2014. Nu știu dacă va ajunge la 10 lei sau nu, rămâne să aflăm după calculele Moldovagaz și ANRE”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Până pe 10 noiembrie, ANRE va stabili tarife noi pentru furnizarea gazelor natural
„Moldovagaz” va înainta o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Iar până pe data de 10 noiembrie, ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie. Prevederea se conține într-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale, emisă astăzi. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Membrii Comisiei au decis că SA „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale.
●VINERI, 5 noiembrie
Andrei Spînu: Vom depozita rezervele de stat de gaze naturale în România sau Ucraina
Vicepremierul Andrei Spînu pasează responsabilitatea crizei energetice pe fostele guvernări care ar fi lăsat sectorul total descoperit, fără a identifica surse alternative. Andrei Spînu spune că acum guvernarea încearcă să caute plase de siguranță pentru a evita situații similare celei din luna octombrie și planifică crearea rezervelor de stat de gaze naturale, care vor fi stocate în România sau Ucraina contra cost. Vicepremierul Andrei Spînu spune că a moștenit povara inactivității fostelor guvernări care au ignorat total sectorul energetic. Potrivit oficialului, în prezent este elaborată o strategie de securitate energetică, document menit să fortifice sectorul pe timp de criză și să asigure o diversificare a surselor. „Eu am găsit acest sector total descoperit. Vom face tot posibilul ca să nu mai avem situații similare, vom consolida Energocom-ul, vom face rezerve de gaze naturale. Rezervele de stat trebuie să fie pe cel puțin două luni de iarnă, două luni sunt suficiente ca să găsim oferte bune pentru perioadele ulterioare, ca să nu cumpărăm chiar la prețul spot. Trebuie să ducem la bun sfârșit interconectarea energetică cu România”, a spus vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută
Banca Națională a Moldovei a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută. Un comunicat de presă BNM precizează că această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate. Dacă la începutul anului, creșterea la nivel global a presiunilor pro-inflaționiste era văzută ca un efect temporar, actualmente, majoritatea autorităților monetare, precum și FMI, au atenționat despre accentuarea acestora și necesitatea măsurilor pentru contracararea efectelor negative, notează BNM.
●SÂMBĂTĂ, 6 noiembrie
APP va contesta licitația privind terenul carierei de piatră moldovenești din Ucraina
Agenția Proprietății Publice (APP) va contesta luni, 8 noiembrie, în judecată rezultatele licitației desfășurate astăzi în Ucraina, cu privire la autorizația acordată unei companii ucrainene cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din localitatea Pervomaisc „În ciuda faptului că s-au depus eforturi și s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația”, se arată într-un comunicat al APP. Comunicatul APP a fost dat publicității după ce în spațiul public au fost difuzate informații care arătau că vineri, 5 octombrie, în Ucraina a avut loc licitația pentru autorizarea cu privire la folosirea terenului pe care se află cariera de piatră concasată din granit din localitatea Pervomaisc. Până acum acest drept era deținut de Întreprinderea de Stat din Republica Moldova. Anterior, APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciul de Securitate, Ministerul Mediului și Resurselor Minerale ale Ucrainei și Agenția de Stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația.
Moldovagaz a înaintat ANRE propuneri pentru creșterea tarifelor la gazele naturale
SA Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021, de la 4128 de lei la 9396 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie - de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă - de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze. În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare și de la 2895 la 8115 de lei, în punctele de ieșire. Potrivit Moldovagaz, principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate urmează a fi aprobate de ANRE, într-o ședință deschisă.
Moldova în acordul de gaze cu Rusia: „David încearcă să remizeze cu Goliat”, ECFR
Noul guvern al Republicii Moldova și-a diversificat cu pricepere opțiunile de aprovizionare cu gaze.Țara pare să fi evitat concesiile politice către Rusia cu privire la relațiile mai largi cu UE.Va continua să implementeze reforme generale pe piața sa de energie în cadrul celui de-al treilea Pachet Energetic, dar va evita restructurarea Moldovagaz, al cărui monopol stă la baza problemei concurenței, scrie pe site-ul Consiliului european de relații externe (ECFR) Andrew Wilson, cercetător superior în problematica spațiului post-sovietic.
Expertul consideră că ar fi o greșeală să se creadă că „cedările” rusești privind prețul energiei se plasează pe domeniul discuțiilor de politica comercială. Autoritățile moldovenești, care au reușit să mobilizeze foarte operativ solidaritatea UE, dar și a României, Poloniei și Ucrainei, au cedat să „nu umble” la reorganizarea Moldovagaz, un element-cheie a Pachetului Energetic III, deși sprijinul acordat le permitea să nu se grăbească. „Cine a clipt primul?”, se întreabă retoric expertul și prognozează, posibil, Moldova. Referindu-se la „lecția moldovenească” pentru UE, Andrew Wilson menționează că „dependența Europei de aprovizionarea cu energie rusă este o provocare mai largă. Conducta Nord Stream 2 (...) este văzută ca o mare greșeală strategică de alte state de tranzit energetic și de ocolire – în special, de Ucraina și Polonia, în timp ce UE nu tratează în mod adecvat rolul Rusiei în creșterea prețurilor la energie.
Activele oficiale de rezervă s-au ridicat până la 4 048,30 milioane de dolari SUA
Activele oficiale de rezervă au constituit 4 048,30 milioane de dolari SUA la sfârșitul lunii octombrie, în creștere cu 86,48 milioane dolari SUA în comparație cu sfârșitul lunii septembrie, când acestea au însumat 3 961,82 milioane dolari SUA. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova debursat de Comisia Europeană, în numele UE – 99,49 milioane de dolari SUA (echivalentul a 86,1 milioane de euro), dintre care 57,4 milioane de dolari SUA (echivalentul a 49,7 milioane de euro) sub formă de asistență macrofinanciară (ultima tranșă de împrumut). La creșterea activelor oficiale a contribuit înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale: 5,26 milioane de dolari SUA și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 4,69 milioane de dolari SUA.
Fără compensații, riscăm să asistăm la o neplată în masă a facturilor - șeful Moldovagaz
Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că solicitarea expediată ANRE privind majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori are la bază prețul de achiziție a gazului. Deși nu sunt încă aprobate, noile tarife vor fi aplicate din 1 noiembrie. Acum Guvernul trebuie să vină cu compensații pentru cetățeni. În caz contrar, riscăm să asistăm la o neplată în masă a facturilor, anticipează șeful de la Moldovagaz. Întreprinderea a expediat ANRE solicitarea privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali – de la 4,29 lei până la 10,26 lei. Cifra nu include TVA, care ar majora tariful până la 11 lei. Tariful calculat are la bază în proporție de 90% prețul de achiziție a gazului. „Acest tarif acoperă prognozele noastre pentru o perioadă de 14 luni. Dacă dinamica pieței și la petrol, și la prețurile spot al gazelor naturale va fi una pozitivă, bineînțeles că Moldovagaz se va adresa ANRE pentru ajustarea tarifelor. Noi am cerut ANRE intrarea în vigoare a tarifului începând cu data de 1 noiembrie, așa cum este prevăzut în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale ”, a precizat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
Circa 90% din activele bancare în Republica Moldova sunt deținute de investitori europeni
„Sistemul bancar din Republica Moldova a trecut printr-un set de reforme profunde. Este vorba despre reformele care au fost implementate în cadrul unui program cu Fondul Monetar internațional, care, de fapt, s-a finalizat în primăvara anului 2020. Acest program a fost axat pe transparentizarea sectorului bancar şi guvernanța sectorului bancar. Urmare a acestor eforturi, în cadrul programului cu Fondul Monetar internațional, a fost făcut exercițiul de transparentizare a acționarilor, prin care au fost eliminați acționarii nepotriviți şi neadecvați din sistem, au fost atrași investitori noi. Astăzi, noi avem circa 90 de procente din active bancare deținute de investitori europeni, investitori buni. Alt aspect care s-a făcut: s-a îmbunătățit guvernanța în bănci, cadrul de reglementare în băncile comerciale şi astăzi noi avem în bănci o calitate mult mai înaltă a managementului”. O spune guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), Octavian Armașu, într-un interviu acordat Agerpress. În răspunsurile sale, guvernatorul s-a referit și la reformele din BNM. „Tot cadrul de reglementare al Băncii Centrale a fost îmbunătăţit semnificativ, cu concursul experţilor de la Fondul Monetar Internaţional. Astăzi, putem constata că guvernanţa în Banca Centrală corespunde rigorilor şi celor mai bune practici din băncile central-europene. Practic, avem aceeaşi abordare, acelaşi sistem de guvernanţă internă. Acestea toate, în complex, au avut ca rezultat un sistem bancar stabil, care este bine capitalizat, cu suficiente lichidități. Este bine supravegheat şi noi vedem că el este rezilient. Sistemul bancar a făcut faţă tuturor provocărilor pe care le-am avut anul trecut, în perioada crizei pandemice şi în perioada crizei economice create de această pandemie”, a menționat Octavian Armașu. În opinia sa, sistemul bancar a fost, practic, unicul sector care a susţinut recuperarea economică post pandemică, în situaţia în care „nu am avut un Guvern, nu a fost un impuls fiscal suficient. Deci, băncile comerciale, împreună cu politicile monetare implementate de Banca Centrală, ne-au permis să ieşim (din criză, n.r.)”.