● LUNI, 17 iunie
Întreprinderea Info Bon va fi absorbită de Termoelectrica
Societatea cu răspundere limitată „Info Bon”, care asigură calculul și facturarea lunară a serviciilor de alimentare cu energie termică, precum și pentru alte tipuri de servicii locativ-comunale, urmează să fie reorganizată. Și anume, va fi absorbită de către SA „Termoelectrica”.
PIB a constituit 67,4 miliarde de lei în primul trimestru al anului
În primul trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut a constituit 67,4 miliarde de lei (prețuri curente de piață), în creștere în termeni reali cu 1,9% față de trimestrul I 2023 pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, PIB în trimestrul I s-a majorat cu 1,4% comparativ cu trimestrul I 2023 și cu 2,5% comparativ cu trimestrul IV 2023, transmite IPN cu referire la estimările preliminare ale Biroului Național de Statistică.
SA „Bucuria”, amendată cu peste 1,8 milioane de lei
Societatea pe acțiuni „Bucuria” a fost amendată cu peste 1,8 milioane de lei pentru concurență neloială. Compania a fost învinuită că a copiat ilegal ambalajele produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei întreprinderi concurente.
● MARȚI, 18 iunie
Pestă porcină la două ferme din nordul țării
Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența pestei porcine africane în două ferme din nordul țării, una din satul Gârbova, raionul Ocnița, și cealaltă din satul Vărăncău, raionul Soroca. Ca urmare, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul țării, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la aceste ferme.
Mai multe cheltuieli, dar și mai multe venituri în bugetul asigurărilor sociale
În primele 5 luni ale anului, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 19014,1 milioane de lei sau 44,4% din planul anual aprobat. Executarea bugetului în aceste 5 luni s-a încheiat cu depășirea veniturilor asupra cheltuielilor cu 1183,8 milioane de lei.
● MIERCURI, 19 iunie
Conferință internațională despre rolul Moldovei în reconstrucția Ucrainei
La Chișinău va avea loc prima conferință internațională economică cu tema: „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”. În cadrul evenimentului, care va avea loc pe 21 iunie, vor fi puse în discuție oportunitățile de investiții în Moldova și procesul de reconstrucție a Ucrainei. De asemenea, se va discuta despre rolul relațiilor bilaterale între Moldova și Ucraina, nișele pentru investiții și situația economică din țara vecină etc.
Roada de cireșe este compromisă de ploile abundente și de grindină
Recolta de cireșe de pe zeci de hectare de livezi a fost compromisă de ploile abundente și grindina căzută în ultima perioadă. În unele raioane, livezile de cireși au fost afectate în proporție de 80%, iar agricultorii nu mai pot vinde fructele, cu atât mai mult nu le pot exporta. Nici procesatorii nu se grăbesc să le cumpere, chiar și la prețuri foarte mici. Situația în agricultură după intemperii a fost discutată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu șefii direcțiilor agricole raionale.
Tarife diferențiate la lumină pentru consumatorii cu contoare inteligente
Participanților la proiectul pilot de implementare a contoarelor inteligente li se vor aplica tarife diferențiate la energia electrică. Potrivit Ministerului Energiei, consumatorii vor plăti jumătate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00.00 și 06.00, prețul standard pentru consum în perioada 11.00 și 16.00 și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16.00 – 24.00. transmite IPN.
Autospeciale repartizate subdiviziunilor veterinare din țară
Autospeciale veterinare, achiziționate cu susținerea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, au fost transmise astăzi subdiviziunilor specializate din țară în cadrul unei ceremonii organizate în Piața Marii Adunări Naționale. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a menționat că investițiile efectuate vor oferi suport agenților statului pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor și agenților economici și vor consolida capacitățile serviciilor veterinare de stat întru facilitarea operațiunilor și dezvoltării rețelei de medici veterinari de stat.
Fermierii moldoveni, reticenți față de agricultura ecologică
Suprafața agricolă ecologică din UE continuă să crească, ajungând în 2022 la 16,9 milioane de hectare, față de 15,9 milioane ha în 2021 și 14,7 milioane ha în 2020, arată date publicate recent de Eurostat. În timp ce curentul agriculturii eco ademeneşte tot mai mulţi europeni, în România ponderea terenurilor agricole ecologice este de doar 5%, iar indicatorii fermierilor moldoveni sunt și mai mici, relatează IPN cu referință la Euractiv și Ecopresa.
Profitul băncilor s-a micșorat în primul trimestru al anului curent
Situația financiară a sectorului bancar în primul trimestru al anului, conform datelor prezentate de către bănci, este caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, depozitelor persoanelor fizice, depozitelor persoanelor juridice. Profitul aferent exercițiului în comparație cu perioada similară a anului precedent s-a micșorat, preponderent ca urmare a diminuării veniturilor din dobânzi, concomitent cu majorarea veniturilor neaferente dobânzilor.
● JOI, 20 iunie
Rusia, strâmtorată de Azerbaidjan pe piața gazelor din Europa
Ucraina și UE s-au adresat Azerbaidjanului în subiectul aprovizionării lor cu gaze, titrează agenția azeră de presă APA, citată de IPN.
Având în vedere că acceptând, Azerbaidjanul strâmtorează Rusia în livrarea gazelor către Europa, sursa menționează că aceasta se întâmplă în urma expirării contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina, iar noua cooperare nu este îndreptată împotriva unor terțe părți.
Agricultorii solicită Guvernului să majoreze fondul de subvenționare
Asociația Obștească „Forța Fermierilor” solicită Guvernului să majoreze fondul de subvenționare ori să prioritizeze plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Asociația este îngrijorată că o mare parte din agricultori vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023 în contextul în care o mare parte din subvenții au fost deja debursate, iar ce rămâne nu ajunge pentru a acoperi suma totală pentru cererile pentru subvenționarea post-investițională.
Motorina se scumpește cu aproape 20 de bani și ajunge la 21 de lei pentru un litru
Motorina se scumpește cu aproape 20 de bani și ajunge să coste 20,96 lei pentru un litru. Majorarea prețului maxim de referință este anunțat pentru vineri de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Și dacă în cazul motorinei scumpirea este de 17 bani, benzina cu cifra octanică 95 va costa cu 10 bani mai mult. Benzina se va vinde la pompă cu cel mult 24,37 lei per litru.
Moldovenii preferă să facă economii la bancă în lei
În luna mai, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 681,8 milioane de lei, majorându-se cu 2,4% față de luna aprilie. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 62,5% și au însumat 1 676,9 milioane lei, în creștere cu 4,4% față de luna precedentă.
78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD
78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane vor primi echipamente și servicii în valoare de aproximativ 650 de mii de dolari din partea Elveției, Japoniei și al PNUD, transmite IPN. Ajutorul vine să consolideze capacitățile antreprenoarelor în domeniul practicilor agricole sustenabile și eficienței energetice integrate, se arată într-un comunicat de presă remis de PNUD.
● VINERI, 21 iunie
Vladimir Bolea: Proiectul privind cultivarea cânepei industriale este pe ultima sută de metri
În Republica Moldova ar putea fi permisă cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale. Un proiect în acest sens este pregătit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Vladimir Bolea spune că în țările europene cultivarea cânepei industriale este permisă, iar agricultorii din Republica Moldova își doresc și ei să cultive cânepă, întrucât este o plantă rezistentă la secetă.
BNM menține principalele instrumente de politică monetară la nivel de 3,6%
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivel de 3,6% anual. Rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele overnight – 5,6%, la operațiunile repo – 3,85% și la depozitele overnight – 1,6% anual. O nouă decizie de politică monetară a fost adoptată unanim de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.
Fiscul raportează încasări în creștere cu peste 33% la impozitul pe venit din închirierea imobilelor
Serviciul Fiscal de Stat raportează încasări în creștere cu peste 33% la impozitul pe venit din transmiterea în locațiune a bunurilor imobile. În primele cinci luni ale anului curent, s-au încasat 28,5 milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023.
Moldova poate avea un rol esențial în reconstrucția Ucrainei după război, conferință
De la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, în februarie 2022, Ucraina are mare nevoie de ajutor. Și după terminarea războiului, Ucraina va trebui susținută pentru a putea să restabilească bazele unei țări libere și prospere. Republica Moldova poate avea un rol esențial în reconstrucția de după război. Pot fi create oportunități atât pentru companiile ce-și doresc să investească în Ucraina, cât și pentru companiile ucrainene care doresc să valorifice la maximum oportunitățile oferite de drumul european pe care l-au ales. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”, organizată astăzi la Chișinău.
Au fost aprobate 12 solicitări de licențiere a importului de porumb și floarea soarelui
Comisia de licențiere a importului de cereale și semințe de floarea soarelui a admis douăsprezece din cele treisprezece solicitări depuse. Cererile vizează licențierea importului de porumb pentru floricele (popcorn) și semințe de floarea soarelui de mai multe categorii.
Ministerul Agriculturii începe o campanie de informare în localitățile unde vor fi create camere agricole
Ministerul Agriculturii începe o campanie de informare a producătorilor agricoli în localitățile unde vor fi create camere agricole. Potrivit secretarului de stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, scopul campaniei este pregătirea producătorului agricol de accesarea fondurilor europene.
● SÂMBĂTĂ, 22 iunie
Licitația de la Aeroport a fost suspendată
Licitația pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, anunțată la sfârșitul lunii mai, a fost suspendată. Despre aceasta anunță administrația aerogării, care face trimitere la hotărârea Curții Constituționale de acum două zile, prin care prevederile legale ce extind termenul de dare în arendă a spațiilor din Aeroport sunt declarate neconstituționale.
În mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei
În luna mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei, în descreștere cu 12,8% față de luna aprilie. Partea majoră (77,8%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 738,0 milioane de lei, în descreștere cu 10,1% față de luna precedentă, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.
2,7 miliarde de lei vor fi investiți în dezvoltarea municipiului Bălți
2,7 miliarde de lei vor fi investiți într-un un program de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în următorii patru ani. Programul a fost aprobat de Guvern și prevede modernizarea urbanistică a centrului orașului, inclusiv a zonei pietonale, renovarea și dotarea zonei de recreere „Caiac-Canoe”, precum și construcția unui complex sportiv multifuncțional de importanță națională „Bălți Arena”.