● LUNI, 24 iunie
România își asumă un rol determinant în asigurarea energetică a Republicii Moldova
Sectorul energetic al României „trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță”, relatează IPN cu referință la Național, care citează din „Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”. Documentul atestă că guvernul de la București s-a angajat să preia în totalitate alimentarea cu energie a Republicii Moldova, motivând că securitatea energetică a României este „indisolubil legată de cea a vecinilor de peste Prut.
Cheltuielile bugetare ale Chișinăului pe anul curent sunt majorate cu 11,1% față de anul 2023
Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în sumă de 3,99 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei, cu un sold bugetar de 644 de milioane de lei.
● MARȚI, 25 iunie
ANRE propune un tarif la căldură mai mic decât cel înaintat de Termoelectrica
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune un tarif mai mic la agentul termic decât cel solicitat SA „Termoelectrica”. Într-un proiect publicat pentru consultări publice, este indicat tariful de 1 824 lei/Gcal, comparativ cu 1 997 lei/Gcal propus în demersul furnizorului.
● MIERCURI, 26 iunie
Cerealele ucrainene care tranzitează Moldova în continuare nu vor fi supuse controlului ANSA
Cerealele ucrainene care tranzitează teritoriul Republicii Moldova în continuare nu vor fi supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei agricultură și industrie alimentară.
Documentul propune instituirea unei derogări de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară, prin care cerealele din Ucraina care sunt transportate prin punctele de trecere a frontierei de stat, intrare Giurgiulești – Reni și ieșire Giurgiulești – Galați, precum și pe cale feroviară, pentru care se solicită plasarea sub regim de tranzit, să nu fie supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Această derogare se va aplica până la 14 septembrie 2024.
BIRD oferă un împrumut de peste 37 mln euro pentru creșterea rezilienței în Moldova
Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda un împrumut de peste 37 de milioane de euro și 5 milioane de dolari grant pentru realizarea Programului ,,Operațiunea politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”. Guvernul a aprobat semnarea acordului.
● JOI, 27 iunie
Anul acesta se estimează o roadă de 1,5 milioane de tone de grâu
În Republica Moldova a început recoltarea grâului, iar roada estimată este de 1,4-1,5 milioane de tone de grâu. Cea mai mare parte din grâu – un milion de tone – tradițional este destinată exportului, spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare.
România reduce taxa pe importurile și exporturile de energie electrică către Moldova și Ucraina
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România a anunțat o reducere a tarifului reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina.
● VINERI, 28 iunie
Forța Fermierilor: Solicităm prelungirea importului controlat de cereale din Ucraina
Asociația „Forța Fermierilor” solicită prelungirea importului controlat de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, și nu interzicerea lui – măsură activă în țările europene vecine Ucrainei ca instrument de protejare a producătorilor agricoli locali. Într-o scrisoare adresată premierului Dorin Recean, vicepremierului Vladimir Bolea și comisiei parlamentare de profil, asociația precizează că, dacă autoritățile nu vor identifica o soluție urgentă, agricultorii vor protesta masiv.
Banca Mondială lansează o inițiativă de sporire a eficienței energetice care vizează și Republica Moldova
Banca Mondială lansează o inițiativă regională pentru sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală. Prima fază a inițiativei include proiecte în Republica Moldova și Turcia.
Potrivit sursei citate, se preconizează că Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie pe durata de viață a investițiilor sale – echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.
● SÂMBĂTĂ, 29 iunie
Licitația pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice va fi lansată săptămâna viitoare
Licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW va fi lansată săptămâna următoare. O decizie în acest sens a fost adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul energiei, Victor Parlicov. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori.
Moldova a obținut acces imediat la debursarea a peste 175 de milioane dolari de la FMI
Republica Moldova a obținut acces imediat la debursarea a 133 de milioane de drepturi speciale de tragere – 175,2 milioane de dolari SUA – de la Fondul Monetar Internațional. Este posibil după ce Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat a cincea evaluare a programului Republicii Moldova, susținut de Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și prima evaluare a programului susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF). Banii vor fi folosiți pentru suport bugetar, iar cu această tranșă, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui 636,5 milioane de dolari.