● LUNI, 27 martie
Aeroportul Chişinău anunță programul de vară
Aeroportul Internațional Chişinău lansează orarul de vară, cu opt rute noi incluse. În total, 19 companii aeriene operează zboruri din Chișinău către 40 de destinații. Programul de vară include cinci rute noi ale companiei Fly One – către Birmingham (Marea Britanie), Izmir (Turcia), Moscova (Federația Rusă, Aeroportul Vnukovo), Valencia (Spania), Voronej. Două rute noi ale companiei Air Moldova – spre Krasnodar (Federația Rusă) şi Zakynthos (Grecia). Iar Wizz Air va opera zboruri spre noua destinaţie Berlin, de două ori pe săptămână.
Licitație cu strigare pentru vânzarea acțiunilor statului
Din 27 martie, la Bursa de Valori a Moldovei are loc licitația cu strigare pentru vânzarea a 21 pachete de acțiuni proprietate publică de stat. Licitația se va desfășura până pe 31 martie. Expuse spre vânzare sunt pachete de acțiuni de la: „Barza Albă” din Bălți (100% acțiuni), „Floare Carpet” (59,4%), „Tutun CTC” (90,8%), Hotelul Chișinău (60,17%), Fabrica de mașini de salubrizare din Fălești (94,12%), Glass Container Company (31,4%), Fabrica de brânzeturi din Vulcănești (13,3%) și altele. Raportată la prețul inițial, valoarea pachetelor de acțiuni expuse la licitație este de 702 614 174 lei.
Agenții economici vor plăti tarife diferențiate pentru scurgerea apelor uzate
Agenții economici, indiferent de genul de industrie în care activează, trebuie să aibă o staţie de pre-epurare, astfel încât apele scurse să nu depășească limitele de poluare admise la intrarea în Staţia de Epurare din Chişinău. În cazul în care totuşi depășesc limitele prevăzute, vor achita un tarif diferențiat. Directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, a declarat la ședința de la Primărie că cele peste 720 de contracte de preepurare încheiate cu agentii economici vor fi reziliate, iar în locul acestora vor fi încheiate alte acorduri. Până în prezent, agenţii economici activau în baza unui coeficient ce determina concentraţiile maxim admisibile, iar acesta varia de la 0,2 până la 1,5. De foarte multe ori, unii agenţi economici erau favorizaţi, indicându-se în contract un coeficient mai mic, deşi conform genului de activitate gradul de poluare a apelor uzate era destul de ridicat.
● MARŢI, 28 martie
Wizz Air a inaugurat o bază operațională la Aeroportul Internațional Chișinău
Compania aeriană low-cost Wizz Air a inaugurat la Aeroportul Internațional Chișinău o bază operațională. Tot pe 28 martie a fost lansată cursa directă spre Barcelona, iar de două zile este lansată și cursa directă spre Berlin. În cadrul unei conferințe de presă, Petru Jardan, directorul general Avia Invest, care administrează aeroportul, a declarat că baza operațională Wizz Air este prima deschisă la aerogara din Chișinău de un operator aerian străin, fiind a 26-a la număr pentru Wizz Air, care are deschise baze operaționale în 14 țări. Tamara Vallois, reprezentantul companiei Wizz Air, a declarat că odată cu inaugurarea bazei operaționale la Aeroportul Internaţional Chişinău au fost create 36 de locuri de muncă, iar membrii echipajului sunt din Republica Moldova. Cursele deja existente și cele două noi, în total șapte, vor fi efectuate cu o aeronavă de tip Airbus A 320. Noua bază inaugurată la Chişinău reprezintă o investiţie de 98 de milioane de dolari.
Antreprenorii de la sate vor fi ținta programului PARE 1+1 în 2017
Antreprenorii de la sate vor fi în 2017 ținta programului de atragere a remitențelor în economia moldovenească PARE 1+1. Bugetul prevăzut pentru acest an este de 40 de milioane de lei, iar finanțarea va fi deschisă în luna mai. Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Iulia Iabanji, a spus marţi, 28 martie, la conferința națională „Remitențele –sursă de amplificare economică a regiunilor”, că la această etapă se elaborează setul de condiții pe care vor trebui să le întrunească antreprenorii pentru a obține finanțare. Până la lansarea ediției din anul curent a programului, va fi semnat un acord cu Uniunea European pentru suplimentarea bugetului prevăzut.
Peste 68 de mii de întreprinzători au prezentat declarații pe venit
Peste 68 de mii de persoane care desfășoară activitate de întreprinzător și-au onorat obligațiunea de a depune declarații cu privire la impozitul pe venit până la expirarea datei limite prevăzute în acest scop – 27 martie. Mai bine de jumătate din declarații au fost depuse în formă electronică. Circa 70% din contribuabilii care au prezentat declarația cu privire la impozitul pe venit pe hârtie își desfășoară activitatea sub formă de întreprinderi individuale, gospodării țărănești.
●MIERCURI, 29 martie
A fost publicat Memorandumul de colaborare cu Comisia Economică Eurasiatică
Administrația prezidențială a publicat proiectul Memorandumului de colaborare dintre Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova, care urmează să fie semnat pe 3 aprilie la Chișinău. În document se menționează că scopul este de a contribui la dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova în vederea sporirii volumului comerțului reciproc și a investițiilor. Părțile, în limitele competenței lor, urmează să colaboreze pe mai multe direcții. Printre acestea se numără: integrarea economică regională; politica comercială; analiza dezvoltării economice și a situației macroeconomice din statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și din Republica Moldova. La fel, este vorba despre reglementarea vamală și fiscală; reglementarea tehnică; aplicarea măsurilor sanitare, sanitar-veterinare și de carantină fitosanitară etc.
Plantațiile de cireș sunt în creștere
Din suprafața totală a plantațiilor pomicole înregistrate – 5,51% o reprezintă plantațiile de cireș. Suprafețele au avut o creștere semnificativă în ultimii ani. Cea mai mare a fost înregistrată în anul 2015, când s-au înființat plantații de cireș pe o suprafață de 507 hectare. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, sectorul de producere a cireșelor este unul dintre cele mai promițătoare. Recolta medie în anii 2013 – 2015 a fost de 3,24 mii tone, iar exporturile au depășit 1,2 mii tone.
● VINERI, 31 martie
Ultima zi de vânzare acțiunilor statului la Bursa de Valori
Astăzi, 31 martie, la Bursa de Valori a Moldovei se încheie licitația cu strigare pentru vânzarea a 21 de pachete de acțiuni proprietate publică de stat. La licitație sunt expuse pachete de acțiuni în valoare totală de 702,6 mln lei, cu referire la prețul inițial de vânzare. Până acum, în a doua zi de licitație, potrivit unor surse, s-a vândut pachetul de 31,4% acțiuni în SA Glass Container Company, la prețul de 28,92 mln lei. Glass Container Company a fost creată în baza unui proiect susținut de BERD. Întreprinderea produce sticle de diferite capacități și forme pentru îmbutelierea vinului, divinului, berii. Acțiuni în SA Glass Contaier Company mai dețin Western NIS Enterprise Fund ( 36,7%) și Moldova Agroindbank (17,4%).
● SÂMBĂTĂ, 1 aprilie
Moldova a semnat cu Ucraina noul contract de furnizare a energiei electrice
Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat cu „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. La 31 martie, în urma examinării ofertelor primite de la SA „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova ( ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest) au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice pentru perioada menționată.
Rezultatele licitației la Bursa de Valori
Pachete de acțiuni ale statului în șapte societăți pe acțiuni au fost vândute la licitația cu strigare care s-a desfășurat la Bursa de Valori între 27 și 31 martie. Pachetul de 31,415% acțiuni în Glass Container Company s-a vândut la un preț de 28,928 mln lei. 59,486% acțiuni ale statului în „Floare Carpet” SA s-au vândut cu 44,169 mln lei. Pachetul de 7,360% acțiuni în „Autoservice”SA din Pîrlița s-a dat la un preț de 649,4 mii lei. 216,85 mii lei este prețul obținut pentru 13,331% acțiuni în Fabrica de unt și brânzeturi din Vulcănești. Și-au găsit cumpărătorii și pachetele mici de acțiuni de până la un procent în societatea de achiziții și desfacere a producției agricole Livadadin Orhei, în Agromec, Zăbriceni, Edineț și Agroinservicie din Nisporeni.