Talentul înnăscut al moldovenilor răzbate şi pe timp de criză
Specialiştii şi vizitatorii ediţiei a IV-a a expoziţiei Shops Restaurants-2010, care se desfăşoară la Moldexpo între 2-5 noiembrie, vor rămâne impresionaţi de minunatele sculpturi din legume şi fructe, efectuate de Valerian Ciocan, locuitor al capitalei, notează Info-Prim Neo.
Valerian Ciocan a absolvit Universitatea de medicină şi Farmacie N. Testemiţanu, dar în ultimii ani este preocupat permanent tăiatul artistic al legumelor şi fructelor, o artă care îţi trage obârşia din Japonia, China şi Thailanda şi care s-a răspândit în Europa şi în alte ţări ale lumii cu denumirea de carving (din englezescul {a tăia}), devenind o branşă a artei culinare.
La standul lui Valerian Ciocan, prin tăierea artistică a dovleacului, a înviat povestea Cenuşăresei, iar sfeclă roşie, morcovii au devenit flori încântătoare sau animăluţe haioase.
Ciocan spune că talentul de a sculpta l-a moştenit de la tatăl său, meşter lemnar care se specializa în confecţionarea meselor şi scaunelor încrustate.
„Deocamdată, carvingul este o pasiune, fac ce pot din plăcere pentru prieteni, rude familie, cunoscuţi care la mesele de sărbătoare, la nunţi doresc să creeze invitaţiilor clipe de relaxare sufletească, să-i uimească nu numai cu bucate gustoase, dar şi cu aspectul meselor oferite”, a relevat el.
Ciocan a spus că nu are nici un câştig material din această pasiune. „Dar sper să am pe viitor. Vreau să particip la Campionatul gastronomic internaţional, ediţia a II-a, la categoria Art class şi, dacă munca mea va fi apreciată, poate că mă voi gândi că transform această pasiune în business. Doar la curţile împăraţilor thailandezi, de exemplu, meşterii culinari care făceau sculpturi din fructe şi legume erau foarte apreciaţi. Deocamdată, însă, vreau să bucur ochii vizitatorilor şi cheltuielile de participare la expoziţie le acopăr din cont propriu, nu am firmă, sunt persoană fizică. Dar sper în succes şi în recunoaşterea acestei arte”, a mai adăugat el.
