Un dinozaur vorbește de la tribuna ONU despre efectele negative ale combustibililor fosili

PNUD Moldova a lansat campania „Alegeți să NU dispăreți ca specie” – o inițiativă de conștientizare a efectelor negative pe care le are utilizarea combustibililor fosili, așa ca  hidrocarburile, cărbunele, petrolul sau gazele naturale, asupra sănătății oamenilor, dar și a mediului înconjurător. Pentru a ilustra acest impact, a fost produs un spot video care face o paralelă cu dispariția dinozaurilor. Astfel, o reptilă impunătoare dă buzna în Sala Adunării Generale a ONU, acolo unde au fost rostite cele mai faimoase discursuri ale liderilor din întreaga lume. „Este timpul ca voi, oamenii, să nu mai căutați scuze și să începeți să faceți schimbări”, afirmă dinozaurul de la tribuna centrală, în fața diplomaților și a demnitarilor, șocați de apariție.

Spotul video va fi promovat pe rețelele de socializare.  În Republica Moldova, videoul este dublat de actorul și scenaristul Dumitru Roman, transmite IPN.  „Trebuie acum să întreprindem niște acțiuni ca să stopăm această încălzire globală, arderea combustibililor fosili. Pentru că dacă nu întreprindem ceva acum, pentru generațiile următoare poate fi fatal, inclusiv și pentru nepoții mei”, a remarcat actorul, citat într-un comunicat de presă PNUD Moldova.

Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a spus, cu această ocazie, că trebuie să renunțăm, într-un mod strategic și rapid, la utilizarea combustibililor fosili. „Îmbunătățirea planificării energetice și acțiunile de eficiență energetică în domeniile cu consum mare de energie, cum ar fi: clădiri, transport și industrie, pare a fi singura cale optimă de a reduce dependența de combustibilii fosili. Totodată, este și calea pentru a construi o societate mai echitabilă, care să corespundă nevoilor tuturor oamenilor”, a remarcat Dima Al-Khatib.

Republica Moldova este cel de-al patrulea stat în lume care și-a actualizat contribuția națională determinată la Acordul Climatic de la Paris, demonstrând ambiție climatică sporită.

În perioada 2010-2017, volumul total al aprovizionării cu energie primară în Republica Moldova a crescut, în medie, cu 1-2% anual. Consumul de combustibili fosili (cărbune și gaze naturale) a scăzut treptat în această perioadă, iar ponderea energiei electrice și a biomasei a continuat să crească.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.