Un număr semnificativ de persoane în Moldova nu caută un loc de muncă, ministru

În Republica Moldova un număr semnificativ de persoane nu caută un loc de muncă. Anul trecut 560 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, considerate apte de muncă, nu erau angajate. Totuși, această situație reprezintă o îmbunătățire comparativ cu anul 2019, când 681 de mii de persoane apte de muncă erau inactive, a precizat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, la un club de presă. „Noi, prin politicile pe care le-am făcut, am redus populația inactivă. Chiar dacă avem jumate de milioane de persoane inactive, este numărul cel mai mic în ultimii cinci ani”, a declarat oficialul, citat de IPN.

Alexei Buzu a menționat că în anul 2023 a fost cel mai mare număr de femei angajate, inclusiv femei cu dizabilități. Totuși, nu este suficient. În Moldova jumate de milion de persoane apte de muncă nu-și caută un job pentru că s-au pensionat mult prea devreme sau vor să emigreze. Sunt aproximativ 137 de mii de femei care stau în afara pieței muncii pentru că au grijă de un membru al familiei, copil sau adult. „Noi nu ne-am gândit să investim în creșe, să investim în grădinițe. Cine sunt cei mai prost plătiți oameni în Republica Moldova din sectorul public? Sunt oamenii care au grijă de alți oameni”, a declarat oficialul. Ministrul a continuat ideea că deschiderea unei creșe înseamnă copii care se socializează, părinți care pot să meargă mai rapid la locul de muncă, buget mai mare la acea familie, încasări în bugetul de stat.

Pe de altă parte, sunt foarte multe persoane care muncesc, dar care nu contribuie la buget. În ultimele două săptămâni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat în jur de 80 de persoane care munceau fără contract. Cifra este comparabilă cu ceea ce a identificat Inspectoratul pe tot parcursul anului 2022. „Pentru noi ceea ce este clar în 2024 este că direcția e corectă, acum trebuie să ne asigurăm că ne mișcăm mult mai rapid, mult mai amplu”, a spus ministrul.

Alexei Buzu a exprimat încrederea că mult mai multe persoane pot fi angajate în câmpul muncii, că poate fi îmbunătățită calitatea intervențiilor de asistență socială și atunci performanța să devină nu excepție, dar normă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.