Victimele războiului din Afganistan au fost comemorate la Chișinău

Peste 12 500 de moldoveni au fost trimiși să lupte în războiul din Afganistan și și-au pierdut tinerețea, sănătatea, iar unii și viața. Trei sute de moldoveni au murit, iar alți 700 au fost răniți în munții Asiei Centrale. Pentru veterani, pentru urmașii lor, viața are prioritate. Este mesajul transmis de președintele țării, Maia Sandu, care le-a adus un omagiu veteranilor de război în ziua în care sunt marcați 34 de ani de la retragerea trupelor din Afganistan, transmite IPN.

„Veșnică pomenire celor căzuți! Ne închinăm în fața celor care au revenit de pe front și și-au construit o viață acasă. Pentru ei, pentru urmașii lor, viața are prioritate. Așa cum pentru ucraineni viața în libertate are prioritate acum –  lecția pe care o învățăm în acest an având războiul la hotar. Suntem datori să păstrăm pacea și libertatea în țara noastră”, a subliniat șefa statului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat în cadrul mitingului de comemorare desfășurat la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire” că, deși au trecut  34 de ani, nu s-au terminat suferințele și durerea famiilor victimelor. În prezent are loc un război la fel de urât, sângeros, nedrept, crud în vecinătatea Republicii Moldova. „Vă mulțumesc pentru faptul că și în aceste momente complicate noi toți suntem împreună, am făcut un lucru extraordinar, am putut păstra și vom păstra în continuare pacea și liniște în Republica Moldova”, a declarat președintele legislativului.

Președintele Uniunii veteranilor de război din Afganistan, Mihail Mocan, a menționat importanța acțiunilor de comemorare pentru veteranii rămași în viață, dar și pentru generațiile viitoare. „Au trecut deja 34 de ani de când contingentul militar rus a ieșit din Afganistan. Noi ținem minte bine anii de luptă”. „Războiul nu ne-a cruțat în Afganistan, dar viața pașnică ne-a dat sarcini și mai complicate zi de zi, an de an, și nu ne-a oferit niciun moment de respiro. Ne-a ajutat să rezistăm prietenia noastră de front și coeziunea. Pe durata acestor ani, Uniunea veteranilor de război din Afganistan în Republica Moldova a devenit o asociație obștească pe care respectă și care promovează dialogul, cooperarea în folosul tuturor cetățenilor țării”, a adăugat Mihail Mocan.

Războiul din Afganistan a durat nouă ani, trupele sovietice s-au retras pe 15 februarie 1989.
Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan a fost instituită în Republica Moldova prin hotărâre de Parlament, în anul 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.