Voluntariatul trebuie extins mai mult în mediul rural

Activităţile de voluntariat trebuie extinse mai pe larg în localităţile rurale. De această părere este viceministrul tineretului şi sportului, Andrei Spînu, care a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ministerul îşi propune să lanseze un set de recomandări pentru administraţia publică locală pentru a facilita implicarea tinerilor în acţiuni de voluntariat. Viceministrul şi-a motivat opinia prin faptul că tinerii cunosc prea puţine informaţii despre activităţile de voluntariat, transmite IPN.

Viceministrul a afirmat că se intenţionează crearea unei platforme unice on-line în care să se regăsească toate oportunităţile de implicare a tinerilor în diferite activităţi. Oficialul a menţionat că una dintre cele mai mari provocări în domeniul politicilor de tineret, în general, este lipsa voinţei politice. „Comisia guvernamentală de co-management nu s-a întrunit din anul 2012. Acesta este un semnal clar că clasa politică nu şi-a dorit foarte mult ca tinerii să se implice în procesul decizional. În plus, specialiştii de tineret la nivel de raion fac orice în afară de activităţi de tineret, ceea ce nu este o practică sănătoasă. Dacă ne dorim ca tinerii cu adevărat să se implice în procesul decizional, avem nevoie de o voinţă politică de fier”, a menţionat Andrei Spînu.

„Participarea tinerilor atât în activităţi de voluntariat, cât şi în procesul de luare a deciziilor va face ca politicile publice să fie mai bune nu numai pentru tineri, dar şi pentru toţi cetăţenii ţării, iar procesul să fie mai transparent şi mai corect”, este de părere viceministrul.

Ministerul Tineretului şi Sportului şi-a trasat drept prioritate dezvoltarea cadrului normativ şi colectarea datelor în domeniul tineretului pentru ca organizaţiile şi structurile interesate de promovarea voluntariatului în Republica Moldova să dispună de posibilităţi şi capacităţi de activitate.

Secretarul Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, Nicolae Procopie, a menţionat că în Republica Moldova Legea privind voluntariatului a apărut în anul 2010. Legea reglementează voluntariatul în cadrul organizaţiilor necomerciale. „Problema pe care o întâmpinăm este că ne aflăm într-o zonă gri când avem toate mecanismele de funcţionare, dar instituţiile preferă să implice în continuare voluntari în mod ilegal fără a obţine statutul de instituţie gazdă”, a declarat Nicolae Procopie.

Conform datelor statistice, peste 40% din cetăţenii Republicii Moldova sunt implicaţi în activităţi de voluntariat.

  • spinu si procopie despre voluntariat.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.