Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au convenit asupra modalităţii numirii viceminiştrilor. Aceştia au spus că miniştrii vor avea un punct de vedere decisiv în procesul de numire a adjuncţilor, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit declaraţiilor lansate luni, 21 martie, de cei trei lideri ai coaliţiei, imediat după şedinţa consiliului AIE, s-a ajuns la o soluţie de compromis privind modalitatea numirii viceminiştrilor. Aceştia vor fi numiţi proporţional cu rezultatele obţinute de partidele componente la alegerile parlamentare, dar şi ţinându-se cont de opinia ministrului.
„Miniştrii vor avea un cuvânt greu de spus privind persoana viceministrului. Va fi o formulă combinată care trebuie să satisfacă interesele de partid şi să pună în capul mesei principiul de profesionalism”, a declarat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a menţionat că ministrul va avea un punct de vedere hotărâtor ce ţine de numirea viceminiştrilor, or, sarcina de a-şi forma echipele revine exclusiv şefilor de ministere.
„Dacă ministrul are vreo obiecţie faţă de un viceministru, e în drept să o spună şi apoi partidul va respinge sau va accepta propunerea ministrului”, a explicat şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta a mai spus că partidul pe care îl conduce îşi doreşte să aibă viceminiştri în ministerele-cheie, precum cel al economiei, sănătăţii, internelor, cel de externe etc.
În privinţa alegerii şefului statului, liderii AIE au spus că nu exclud consultarea Curţii Constituţionale în cazul când jurişrii desemnaţi în grupul de lucru al coaliţiei, însărcinat cu elaborarea propunerilor, nu vor ajunge la concluzii definitive.