În apa potabilă din municipiul Chişinău nu se va mai conţine clor. Acest obiectiv şi-a propus Primăria Chişinău să-l realizeze timp de un an de zile, transmite Info-Prim Neo.
Acest obiectiv, dar şi altele au fost anunţate sâmbătă, 12 martie, în cadrul semnării Acordului de înfrăţire dintre şi „Apă-Canal Chişinău” S.A. şi Societatea Comercială RAJA Constanţa S.A. Documentul a fost semnat de către directorii generali ai celor două companii Constantin Becciev şi, respectiv, Felix Stroe şi prevede colaborare şi schimb de experienţă în ceea ce ţine de implementarea noilor tehnologii şi pregătirea specialiştilor de profil.
Directorul general al RAJA Constanţa, Felix Stroe, a menţionat că una dintre cele mai performante tehnologii pe plan mondial pe care o folosesc şi ei în România, este tratarea apelor cu ajutorul instalaţiilor cu ultraviolet. Acest mod de tratare nu afectează în niciun fel calităţile de gust şi de miros ale apei. În schimb, după cum se ştie, clorul este un element care se acumulează în organism şi este dăunător pentru sănătate, a spus Felix Stroe.
Referitor la costul instalaţiilor, directorul român a spus că pentru municipiul Constanţa, care are o populaţie de 380 de mii de locuitori, o instalaţie completă pentru tratarea apei potabile costă în jur de 500 de mii de euro.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că eliminarea clorului din apa potabilă este posibilă timp de un an şi a remarcat că la staţia de tratare de la Vadul lui Vodă, deja nu se mai foloseşte clor, el fiind înlocuit cu un alt dezinfectant. „Acelaşi lucru urmează să-l facem la staţia de tratare Chişinău pentru a elimina clorul”, a comunicat edilul capitalei şi a spus că pe vremuri nu erau alte soluţii, dar acuma sunt câteva, referindu-se la tratarea cu ultraviolet şi la alţi dezinfectanţi.
Un alt obiectiv din cadrul acordului ţine de reducerea consumului de curent electric. Acest obiectiv poate fi realizat doar prin modernizarea utilajelor, a subliniat primarul capitalei şi a declarat că soluţia ar fi procurarea lor în rate, acestea fiind achitate din economisirea curentului electric.
Prima acţiune de anvergură conform acordului vizat, va fi organizarea în luna aprilie 2011, la Chişinău, de către ambasada SUA în România, a unui schimb de experienţă între întreprinderile din Republica Moldova şi SUA care prestează servicii de alimentare cu apă şi canalizare. La acest eveniment vor participa reprezentanţii ambasadelor SUA în România şi în Republica Moldova, precum şi peste 50 de oameni de afaceri din SUA.