Apartamentele debranșate de la SACET pot primi compensații conform gradului de vulnerabilitate

Apartamentele debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) vor primi compensații pentru facturile la agentul termic, în conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit solicitantului. Compensațiile vor fi achitate pentru întregul sezon de încălzire 2023-2024, precizează Ministerul Energiei într-un comunicat de presă citat de IPN.

În cazul consumatorilor care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md, dar nu au introdus codul facturii pentru energia termică, modificările vor fi efectuate automat de sistemul informațional „Vulnerabilitate Energetică”, iar beneficiarii vor primi compensații la agentul termic pentru întregul sezon de încălzire. Consumatorii debranșați care nu s-au înscris pe platformă pot primi compensații doar după completarea cererii și acordarea gradului de vulnerabilitate, începând cu luna din care s-au înregistrat pe platformă.

Consumatori debranșați de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică au primit facturi disproporționate, în mare parte, pentru că gestionarii blocului locativ nu au informat corect întreprinderile termoenergetice privind situația reală din bloc și, astfel, unii consumatori au primit facturi ce nu reflectă realitatea. Totodată, tariful pentru energia termică în luna decembrie 2023 a fost mai mare decât în decembrie 2022 (3 267 lei/Gcal față de 2 854 lei/Gcal). Din luna ianuarie 2024, tariful a scăzut la 2774 lei/Gcal, precizează ministerul.

Și temperatura agentului termic furnizat a fost mai mică în sezonul precedent. Unitățile termoenergetice au redus cu 10% temperatura agentului termic, potrivit deciziei CSE din 4 martie 2022.

În iarna 2022-2023, consumatorii debranșați au primit din oficiu cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate energetică și compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului. Urmare a schimbării mecanismului de compensare, în decembrie 2023, aceste compensații au fost alocate în conformitate cu categoria de vulnerabilitate atribuită și doar celor care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md și au introdus datele facturii pentru energia termică de la SCAET.

Din cele 26,8 mii de apartamente debranșate în Chișinău, circa17 mii nu au primit anul acesta compensații pentru căldură din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și la fel 4,5 mii – la Bălți. Întreprinderile din sectorul energetic au primit indicații să manifeste deschidere și să coopereze cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a corecta facturile greșite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.