În localitățile Crocmaz și Olănești din raionul Ștefan Vodă și în satul Giurgiulești, raionul Cahul, au fost înregistrate cazuri noi de pestă porcină africană. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că pesta a fost confirmată de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară prin încercările de laborator din data de 27 și 28 august la porci domestici.
Maxim Sârbu, șef de secție în cadrul Direcției supraveghere sanitar-veterinară ANSA, a declarat pentru IPN că este vorba despre opt capete din Giurgiulești și 11 din cele două localități din Ștefan Vodă, toate în gospodării private. Animalele au fost omorâte și arse.
Comisiile Antiepizootice Excepționale din Ștefan Vodă și Cahul au aprobat Planul complex de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor. În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.
ASNA reamintește cetățenilor și proprietarilor de porcine importanța respectării cerințelor minime de biosecuritate și anume că porcii nu se hrănesc cu resturi alimentare și că porcii nu se lasă liberi, în afara adăpostului. Printre cerințe se mai numără schimbarea obligatorie a hainelor și a încălțămintei înainte de a intra în adăposturile animalelor, dar și anunțarea imediată a medicului veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie.
De asemenea, ANSA solicită cetățenilor să se abțină de la procurarea cărnii și a produselor din carne de porc de peste hotare (Ucraina, România) și introducerea acestora în țară.
Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în luna august, focare active de pestă porcină mai erau în localitățile Giurgiulești, Cahul și în orașul Vulcănești.