De 8 martie, CPD prezintă 8 inițiative pentru accelerarea egalității de gen

Promovarea egalității de gen este un aspect crucial în societatea contemporană, contribuind  la o mai mare coeziune socială și la o dezvoltare mai echitabilă pentru toți membrii comunității. De Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prezintă 8 inițiative întru accelerarea egalității de gen, transmite IPN.

Prima inițiativă presupune eforturi mai mari în prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale la locul de studii. CPD recomandă completarea Codului Educației cu un capitol dedicat. De asemenea, trebuie aprobată și instituționalizată o metodologie pentru evaluarea nivelului de maturitate al proceselor interne din instituțiile educaționale. În opinia experților CPD, este necesară includerea obligatorie în curriculum a unor subiecte axate pe diminuarea și eliminarea tuturor formelor de discriminare, hărțuire, abuz sexual și violență. La fel, este nevoie să fie elaborat un Program național anti-hărțuire.

O altă inițiativă presupune prevenirea și combaterea violenței obstetrice și ginecologice, inclusiv prin dezvoltarea cadrului normativ legal întru prevenirea și combaterea acesteia. Încă o inițiativă se referă la reducerea diferenței salariale. Or, în 2023 femeile au obținut în medie cu 15,6% mai puțin decât bărbații. CPD consideră că angajatorii trebuie să fie obligați să divulge structura salarială și criteriile de remunerare.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare punctează și susținerea familiilor tinere întrucât prezența unui copil reduce rata de ocupare a femeilor cu 28,6% față de cele care nu au copii. De asemenea, printre inițiative se numără promovarea sănătății reproductive a femeilor, dar creșterea accesibilității instituțiilor publice și private. Și aceasta pentru că, potrivit datelor oficiale, din cele 5 137 de obiecte (instituții publice de primă necesitate) supuse inventarierii, 3 440 nu sunt adaptate sau nu corespund normelor privind accesibilitatea.

A șaptea inițiativă se referă la asigurarea unei educații incluzive. Potrivit CPD, flexibilizarea programelor de studii în ceea ce privește durata și forma de organizare sunt necesare pentru a oferi șanse egale de a accesa și finaliza studiile, în special pentru tinerele care au responsabilități de îngrijire ori se confruntă cu dificultăți de mobilitate.

A opta inițiativă ține de introducerea și promovarea educației sexuale ca disciplină obligatorie în curriculumul școlar. De asemenea, se referă la crearea de programe și cursuri adresate adulților.

Ultimele date ale Indexului Egalității de Gen 2025 arată că nivelul mediu al egalității dintre femei și bărbați, calculat pentru șase arii strategice evaluate, a fost estimat la 60 de puncte, cu un punct mai puțin față de anul precedent. Se atestă progrese fragile pe câteva domenii, printre care piața muncii și educație. Cel mai mare regres din ultimii ani l-a înregistrat domeniul stereotipuri și prejudecăți.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.