Guvernul şi-a asumat răspunderea politică pentru o serie de proiecte de legi importante pentru societate, care au fost blocate în unele comisii parlamentare. Angajarea răspunderii politice înseamnă că executivul a luat decizia de sine stătător, iar legile vor intra în vigoare fără votul Parlamentului. Premierul Iurie Leancă a declarat, la începutul şedinţei extraordinare a Guvernului, că era imperativ să se găsească soluţii pentru ca legile date să poată fi aplicate, transmite IPN.
Guvernul şi-a asumat răspunderea politică pentru proiectele de legi necesare pentru continuarea reformei în justiţie – iniţiativele privind lipsirea de imunitate a judecătorilor, răspunderea disciplinară a acestora şi lichidarea Curţii de Apel Bender. Ultima a fost aprobat de Parlament în prima lectură.
De asemenea, executivul şi-a asumat răspunderea politică pentru rectificarea bugetului de stat şi a celui de asigurări sociale. „Am ajuns la concluzia că, atât timp cât creşterea economică nu se răsfrânge asupra vieţii oamenilor, aceasta nu aduce satisfacţia necesară. Trebuie să facem aceste majorări de salarii, indemnizaţii şi pensi, a declarat Iurie Leancă.
Premierul a mai spus că trebuie găsite soluţii pentru susţinerea producătorilor locali care vor fi afectaţi de interdicţia fructelor şi legumelor moldoveneşti pe piaţa rusească. Iurie Leancă a menţionat că ar fi binevenită o campanie de susţinere a producătorilor agricoli, care ar fi coordonată cu o iniţiativă de promovare a unui mod sănătos de viaţă. De exemplu, să se pună la dispoziţia copiilor la grădinţe şi şcoli, dar şi la dispoziţia tinerilor în armată câte un măr pe zi. Astfel, s-ar contribui şi la combaterea bolilor, şi la promovarea produsele autohtone.
Dacă Parlamentul ulterior se va expune împotriva a cel puţin unui proiect pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea politică, executivul va fi nevoit să-şi dea demisia.