Răspunsul Comisiei de la Veneţia la Legea privind testarea integrităţii

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat opinia referitor la Legea privind testarea integrităţii profesionale. Instituţia consideră că această lege permite ingerinţa în independenţa justiţiei şi în viaţa privată a judecătorilor. Comisia şi-a exprimat opinia ca urmare a demersului înaintat de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, transmite IPN.

Potrivit traducerii neoficiale a răspunsului dat de Comisia de la Veneţia, o lege care instituie competenţe vaste în ceea ce priveşte judecătorii Curţii Constituţionale şi cei din instanţele de drept comun ridică îngrijorări în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi, prin urmare, trebuie să fie mai clară şi să prevadă criterii pentru evaluarea modului de executare a obligaţiilor judecătorilor.

În opinia Comisiei de la Veneţia, pare nejustificată instituirea unui organ responsabil de evaluarea conduitei profesionale a judecătorilor (inclusiv a judecătorilor Curţii Constituţionale), dublându-se funcţiile Colegiului Disciplinar sau a altor organisme similare.

Instituţia a mai precizat că protecţia împotriva aplicării disproporţionate a măsurilor de supraveghere este garantată de Articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Legea analizată prevede în mod expres că testorii pot utiliza mijloace sub acoperire pentru procedura de testare, precum şi faptul că înregistrarea audio / video a testării este obligatorie. Acest lucru ar putea constitui o intruziune în viaţa privată a unui judecător.

Comisia constată că utilizarea agenţilor sub acoperire şi, mai exact, implicarea lor în calitate de agenţi provocatori, este analizată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu doar din punctul de vedere al unei încălcări potenţiale a principiului unui proces echitabil, în conformitate cu Articolul 6.1 din CEDO, dar, de asemenea, din punctul de vedere al unei posibile încălcări a dreptului la viaţa privată, în conformitate cu articolul 8 din CEDO.

La 20 iunie 2014, Curtea Constituţională a fost sesizată de către deputaţii Galina Balmoş, Maria Postoico, Artur Reşetnicov şi Igor Vremea pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi ale Legii privind testarea integrităţii. Curtea Constituţională a decis să solicite opinia Comisiei de la Veneţia, deoarece avizul acestei instituţii nu a fost solicitat prealabil adoptării documentului. Or, potrivit angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei, Republica Moldova urma să supună expertizei Consiliului Europei, prealabil adoptării, toate proiectele de lege în domeniul justiţiei şi al funcţionării instituţiilor democratice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.