Peste 500 de migranţi moldoveni şi beneficiari de remitenţe au fost instruiţi în lansarea şi dezvoltarea afacerilor. Ca rezultat, au fost iniţiate 7 afaceri, care au creat 22 de locuri de muncă. Acestea sunt rezultatele proiectului „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, desfăşurat de Asociaţia „Hilfswerk Austria”, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, transmite IPN.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, a menţionat, la o conferinţă de totalizare, că unul dintre efectele migraţiei asupra ţărilor de origine sunt remitenţele expediate de către muncitorii migranţi. În Republica Moldova 80% din remitenţe sunt cheltuite pentru necesităţi elementare şi mai puţin pentru investiţii care să aducă venit. „Din păcate, contribuţiile financiare din remitenţe sunt departe de a remedia situaţia economică a ţării, pentru că practic nu aduc valoare adăugată care ar crea locuri noi de muncă”, a spus oficialul european. Pirkka Tapiola a subliniat că migraţia poate duce la dezvoltarea economiei naţionale, dacă remitenţele ar fi redirecţionate şi transformate în activităţi care generează venituri şi duc la dezvoltarea localităţilor. Statul este responsabil să asigure un cadru legal benefic pentru crearea unui climat investiţional bun.
Reprezentatul pentru regiunea Europei de sud-est al Asociaţiei Hilfswerk Austria International, Andrea Tauber, a menţionat că, ajuns la final, proiectul „Remitenţele dezvoltă comunităţile” a făcut posibilă deschiderea unui centru de resurse pentru antreprenori în raionul Orhei, iar datorită acestuia 580 de migranţi şi beneficiari de remitenţe au fost deja instruiţi în dezvoltarea afacerilor. „Proiectul a realizat istorii de succes cuantificabile şi a dus la gestionarea eficientă a remitenţelor. Acest lucru este un plus pentru Moldova”, a spus Andrea Tauber.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada 1 aprilie 2011-30 iunie 2013.