RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 6-11 februarie 2017.

Pe 6 februarie la Strasbourg, Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută şi drept „Convenția de la Istanbul”. Documentul urmează să fie ratificat de Parlament. Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să ofere adăposturi victimelor violenței în familie şi să asigure asistenţa psihologică şi juridică a acestora. Obiectivul Convenției este toleranţa zero față de violenţa în familie. În timp, tratatul își propune să schimbe şi mentalitatea cetăţenilor, astfel ca să fie creată o societate fără violenţă. Republica Moldova este cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului.

Pe 7 februarie călătorii şi personalul Aeroportului International Chişinău au fost evacuați din terminal după ce la adresa Poliției de Frontieră a parvenit o scrisoare electronică cu informația că în clădire s-ar afla o bombă. Procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar stopată, motiv pentru care unele curse au fost efectuate cu întârzieri. După verificări, s-a stabilit că alerta a fost falsă. Presupusul autor este un minor de 12 ani din raionul Ocnița. Acesta a fost identificat a doua zi.

Patru ministere şi-au unit eforturile pentru a asigura bunăstarea copiilor din Republica Moldova. Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației şi Ministerul Afacerilor Interne au semnat pe 7 februarie un acord în acest sens. Proiectul va fi pilotat cu suportul USAID în raioanele Ungheni, Făleşti şi Călăraşi, cu intenţia de extindere pe tot teritoriul ţării.

Guvernul a aprobat pe 7 februarie un proiect de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică,potrivit căruia la deschiderea noilor farmacii și filiale nu se va mai impune respectarea distanței de cel puţin 250 de metri de la o farmacie existentă sau 500 de metri de la o farmacie care prepară medicamente. Din lege urmează să fie exclus și aliniatul care stabilește că o farmacie se înființează la un număr de la 3000 până la 4000 de locuitori. Ministerul Sănătății explică ridicarea restricțiilor prin faptul că ele limitează concurența pe piața medicamentelor.

Pe 9 februarie Consiliul de observatori al SA „Moldovagaz” prin votul unanim al acţionarilor a ales președintele Consiliului de administrare al companiei. Acesta este ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vasile Botnari. Vicepreşedinţi au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev şi Iacov Cazacu. De asemenea, din Consiliul de administraţie al întreprinderii vor face parte Lidia Zamşa, Elena Tcaciuc, Vitalie Şeptefraţi, Mihail Iuriev şi Denis Emelianov.

Tot pe 9 februarie Curtea Constituțională s-a pronunța în privința femeilor care au demisionat în timpul sarcinii și la momentul nașterii copilului nu au un loc de muncă, statuând că acestea nu pot fi private de îndemnizația de maternitate. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională, care a fost sesizată de avocatul unei reclamante. Curtea a menţionat că se atestă o atitudine inechitabilă între soţiile care nu au lucrat deloc şi cele care au lucrat parţial în lunile premergătoare concediului de maternitate. Deşi, în ziua naşterii cele două categorii de femei au acelaşi statut – de persoane întreţinute, legislaţia prevede retribuţie socială doar pentru soţiile şomere pe toată durata sarcinii. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi intră în vigoare la data adoptării.

Pe 10 februarie Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) a anunțat că peste 430 de preparate farmaceutice au fost înregistrate de producători, în ianuarie 2017. Dintre acestea, 275 sunt cu prețuri reduse. Unele medicamente s-au ieftinit cu până la 40%. În medie, preţurile preparatelor farmaceutice exprimate în monedă națională sunt cu 3,47% mai mici faţă de cele înregistrate în anul 2016. Totodată, pe piaţa farmaceutică din Moldova au apărut 48 de medicamente noi. Preţurile din Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente vor fi valabile timp de un an de la data emiterii ordinului Ministerului Sănătății.

Tot pe 10 februarie, a fost lansat un proiect de asistență pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Experți suedezi, lituanieni și letoni vor acorda asistență ANSA în procesul de aliniere a legislației naționale la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare și hranei pentru animale, în sectorul veterinar, sanitar și fitosanitar. Asistența, dar și alte activități care sunt planificate, fac parte din cadrul unui proiect Twinning în valoare de două milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană. Perioada de implementare a proiectului este doi ani.

Selecție de Alina Marin, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.