RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-10 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 ianuarie

Interpelare privind aplicarea legii ce interzice utilizarea pungilor și veselei de plastic


Utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei de plastic este interzisă începând cu data de 1 ianuarie, iar nerespectarea acestei interdicții trebuie să fie sancționată. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, inițiatorul acestor prevederi legale, a precizat că, dacă pungile și recipientele de plastic sunt comercializate în continuare, acest fapt denotă că actualul Guvern și instituțiile subordonate nu sunt capabile să implementeze o lege destul de clară și calitativă. De asemenea, parlamentarul nu exclude că ar fi vorba despre interese ale principalelor jucători de pe această piață. Deputatul înaintează o interpelare către Ministerul Afacerilor Interne pentru a solicita informație referitor la acțiunile întreprinse de minister în scopul implementării legii. Dumitru Alaiba a menționat că, pentru ca o lege să funcționeze, ea trebuie implementată. Or, Guvernul translează legea în hotărâri de Guvern, distribuie instrucțiuni pe intern, se emit ordine, indicații, la necesitate, instituțiilor subordonate. Totodată, sunt elaborate ghiduri, sunt instruiți inspectorii, care să convingă, să le explice agenților economici, cetățenilor, astfel încât legea să funcționeze. Și de implementarea legii care interzice utilizarea pungilor de plastic, votată în Parlament practic unanim, este responsabil MAI. În opinia sa, instituția a preferat să facă cu totul altceva.

Scrisoare deschisă a acționarilor majoritari ai SA „Gemeni”, adresată conducerii țării

Acționarii majoritari ai SA „Gemeni” SA, care gestionează întreprinderea începând cu anul 2019, dar și mai mulți acționari minoritari, susțin că au devenit ținta unei campanii de denigrare, dar și de manipulare. Potrivit lor, „scopul acesteia este de a exercita presiuni asupra Curții Supreme de Justiție și asupra opiniei publice, obiectivul final fiind exproprierea de afacerea pe care au achiziționat-o legal, ca și cumpărători de bună credință”. Îngrijorările au fost formulate într-o scrisoare deschisă, adresată conducerii țării, precum și ambasadorilor SUA și UE în Moldova. Într-o conferința de presă, Leonid Sidorov, reprezentantul acționarilor majoritari ai „Gemeni” SA, a declarat că în acest dosar, statul, în persoana agentului guvernamental pe lângă Ministerul Justiției, nu se apără corespunzător și nu apără bugetul de stat. Potrivit lui, prin hotărârea din 18 februarie 2020 pe cauza Ojog și alții, acționari minoritari cu 1,6% din acțiuni, CEDO i-a obligat pe ei să transmită statului 36,55% din acțiunile SA „Gemeni” în schimbul fie a încăperilor, fie a sumei de 2 210 000 de euro. „Autoritățile ignoră că acționarii dați încalcă hotărârea CEDO și nu au de unde transmite 36,55% de acțiuni. Mai rău, agentul guvernamental dorește preluarea proprietății „Gemeni” SA, și nu ignoră că astfel expune bugetul de stat la pretenții de zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional”, susține Leonid Sidorov.

● MIERCURI, 6 ianuarie

Alexandru Slusari: Baza de odihnă „Ciaica” din Ucraina a ajuns la deputatul Andronache


Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, susține că, în cadrul unei așa-zise licitații, a fost înstrăinat complexul clădirilor bazei de odihnă „Ciaica”, situat în zona litorală din orașul Coblevo, Ucraina. Potrivit lui, cumpărătorul este o persoană interpusă, iar complexul urmează să ajungă în posesia deputatului Vladimir Andronache. Parlamentarul a menționat că, pe 16 decembrie 2020, Agenția Proprietății Publice, „în cadrul așa-zisei licitații”, a înstrăinat complexul clădirilor bazei de odihnă „Ciaica”, iar prețul de vânzare a clădirilor, cu o suprafață totală de 1 340 de metri pătrați, a fost de doar 1,888 milioane de lei. „Deci, baza de odihnă funcțională, cu patru etaje, cu ospătărie, amplasată la distanța de 300 de metri de la plajă, a fost vândută după formula 82 de dolari SUA/m2. Pentru comparație, am căutat prin Google ofertele similare în Coblevo. O mică bază de odihnă, de 478 de metri pătrați, este propusă spre vânzare cu prețul inițial de 470 000 de dolari sau aproximativ 1 000 dolari SUA/m2. Почувствуете разницу! (simțiți diferența, n.r.)”, scrie Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

 Se prognozează o scumpire a carburanților în perioada imediat următoare

Având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare se prognozează o majorare a prețului cu amănuntul a carburanților. Consiliul Concurenței menționează că va continua să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale. Potrivit Consiliului, după prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului 2020, în ultimele luni cotațiile internaționale au avut un trend ascendent și au ajuns la nivelul de până la criză. Drept urmare, în țările din regiune s-au înregistrat majorări ale prețurilor produsele petroliere la pompă. De exemplu, în statele vecine, România și Ucraina, creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în medie 10-11% în ultimele trei luni.

IDEP va propune crearea unui grup de lucru al Comisiei Europene pentru Republica Moldova

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) va propune crearea unui grup de lucru al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care să susțină – împreună cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European – implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere UE-RM. Într-un comunicat de presă, Iurie Calestru, director de programe IDEP, a precizat că acest grup de lucru, de tip multistakeholder, ar putea să reprezinte actori civici, politici și economici din toate sectoarele naționale. Potrivit lui Iurie Calestru, Republica Moldova poate începe o nouă etapă, în care Romania, ca stat membru UE, poate reprezenta cu succes interesele unui stat învecinat UE, cu care are o istorie, limbă, cultură și legături economice tot mai strânse. „Proiectele propuse de Republica Moldova pot fi aduse la cel mai înalt nivel din UE datorită vocii politice a României, care susține cetățeanul moldovean. Proiectele mult necesare țării noastre sunt multiple și au nevoie de susținerea României. Printre acestea se află programul președintelui Maia Sandu privind finanțarea directă a primăriilor moldovenești de către UE”, menționează directorul de programe IDEP.

Numărul plăților efectuate cu cardurile emise în țară s-a majorat cu 39,8%

Pe parcursul trimestrului trei al anului trecut, indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere. Numărul cardurilor aflate în circulație s-a majorat în această perioadă cu 9,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar numărul plăților efectuate cu cardurile emise în țară s-a majorat cu 39,8% față de perioada similară a anului precedent. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei pentru trimestrul de referință, 88,4% din număr și 88,8% din valoarea operațiunilor de transfer de credit au fost inițiate în format electronic prin intermediul sistemului automatizat de deservire la distanță (SADD). Debitarea directă rămâne a fi un instrument mai puțin utilizat pe teritoriul Republicii Moldova. La finele trimestrului trei al anului curent, acest instrument a fost utilizat de către 12,3 mii de plătitori. Debitarea directă este utilizată doar de către persoanele fizice, iar în majoritatea cazurilor este vorba de plata serviciilor comunale.

● VINERI, 8 ianuarie

Un prestator de servicii de plată nebancar, sancționat de BNM


Un prestator de servicii de plată nebancar a fost sancționat de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea unor prevederi ale Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și a unei Hotărâri a Comitetului. Într-un comunicat de presă se precizează că încălcările se referă la nerespectarea unei prescripții anterioare a BNM și neinformarea Băncii Naționale în termenul stabilit de lege, cu privire la modificarea datelor din documentele prezentate la înregistrarea agenților.

Reprezentanții localurilor cer eliminarea restricțiilor legate de programul de activitate

Reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova (MĂR) solicită autorităților să elimine restricțiile cu privire la programul de activitate al unităților de alimentație publică. Într-o scrisoare adresată Guvernului, aceștia cer să fie eliminată prevederea ce la permite să activeze doar până la ora 22.00, invocând micșorarea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. În scrisoare se menționează că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cu privire la limitarea activității până la ora 22.00, a fost luată în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 până la două mii de cazuri timp de 24 de ore. „Luând în considerare scăderea numărului de cazuri sub o mie timp de 24 de ore, solicităm respectuos eliminarea restricției ce se răsfrânge asupra programului de lucru al unităților de alimentație publică până la ora 22.00”, se precizează în scrisoarea semnată de MĂR.

Circa 40% din fraudele cu cardul au loc fără prezența fizică a acestuia

Valoarea totală a fraudelor efectuate cu utilizarea cardurilor de plată emise în Moldova a constituit, în trimestrul trei al anului trecut, 1,5 milioane de lei. Aproape 40% din fraude au fost efectuate fără prezența fizică a cardului, cu utilizarea numărului de card. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, din valoarea totală a fraudelor efectuate fără prezența fizică a cardului, peste 33% s-au produs în rețeaua de acceptare a prestatorilor din străinătate. BNM precizează că în practica internațională se utilizează un indicator relevant ce reflectă mărimea fraudelor aferente cardurilor bancare. Este vorba despre raportul dintre valoarea fraudelor și valoarea operațiunilor cu carduri de plată. Acest indicator, pentru trimestrul trei al anului trecut, constituie 0,0078% din valoarea totală a tranzacțiilor efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova, la un nivel  mai mic comparativ cu nivelul mediu european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.