RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19-24 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 19 septembrie

Peste 400 de vinuri vor fi prezentate în PMAN de Ziua Naţională a Vinului

Anul acesta Ziua Naţională a Vinului se va desfăşura pe 1 şi 2 octombrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cea de-a XV-a ediţie a evenimentului, va întruni circa 40 de vinării – mici, medii şi mari, care vor prezenta vizitatorilor în jur de 400 de vinuri mai vechi  şi din recolte recente, din diferite zone geografice. Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Luca, a declarat la o conferinţă de presă că, din 2014, Ziua Naţională a Vinului este organizată sub brandul de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie” şi acest fapt a contribuit la promovarea imaginii vinurilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional. „Avem nevoie de o consolidare a eforturilor pentru a continua promovarea producătorilor noştri, a vinurilor noastre, dar cel mai important pentru a promova Republica Moldova ca o ţară producătoare de vin de cea mai înaltă calitate”, a notat viceministrul.

● MARŢI, 20 septembrie

Preţul plafon la benzină creşte, iar la motorină scade


Pentru următoarele două săptămâni, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat un preţ plafon mai mare pentru benzină şi mai mic pentru motorină. Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 16,25 lei, cu şase bani mai mult decât cel stabilit acum două săptămâni. Motorina va costa cel mult 13,82 lei, comparativ cu 13,92 lei în ultimele două săptămâni. Preţurile plafon anunţate marţi, 20 septembrie, sunt valabile începând cu data de 21 septembrie, până pe 4 octombrie.

● JOI, 22 septembrie

Construcţia locativă în parcul Valea Morilor ar putea fi interzisă


Ministerul Economiei propune o modificare la Planul de acţiuni privind dezvoltarea generală a teritoriului din parcul Valea Morilor, aprobată prin decizia guvernului din 22 iulie 2015, prin care construcţia obiectivelor cu destinaţie locativă în parcul aflat în gestiunea C.I.E. „Moldexpo” să fie interzisă. În acest context, Ministerul Economiei aminteşte că, potrivit Planului de acţiuni, care cuprinde perioada de până în anul 2020 inclusiv, se preconizează construcţia unui pavilion multifuncţional, unde se vor desfăşura expoziţii, congrese de afaceri, evenimente culturale.

● VINERI, 23 septembrie

Octavian Calmâc: Vom reuşi să recucerim piaţa Rusă

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, este optimist că Federaţia Rusă va ridica în timpul apropiat embargoul pentru produsele moldoveneşti. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Am purtat discuţii cu înalţi oficiali de la Moscova, despre aceasta a discutat şi premierul Pavel Filip cu preşedintele Vladimir Putin. Semnalele sunt pozitive. Vom face tot posibilul pentru a exporta din nou pe piaţa de Est”, a declarat oficialul. Calmâc a declarat că producţia moldovenească nu face faţă pe piaţa europeană. „Noi nu producem mărfuri care pot fi acceptate pe piaţa UE. Din cauza disensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, preţurile pe piaţa UE au scăzut mult. Noi vom face tot posibilul ca să recucerim piaţa de Est. O doresc agenţii economici de la noi, care au foarte mare nevoie de piaţa din Rusia”, a spus Calmâc.

Parlamentul a numit doi viceguvernatori la BNM 

Parlamentul a numit doi viceguvernatori la Banca Naţională a Moldovei. Este vorba de Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator, şi  Cristina Harea. Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a comunicat în plen că şi-a propus să creeze o echipă independentă. Vladimir Munteanu a activat opt ani la BNM, apoi a studiat în SUA, a colaborat cu Banca Mondială şi acesta este candidatul ideal pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNM. Despre Cristina Harea, Sergiu Cioclea a spus că a fost timp de opt ani în Consiliul de supraveghere al unei bănci comerciale din ţară şi are experienţă în domeniul de atragere a investiţiilor.

Serviciul Vamal definitivează Strategia privind managementul riscurilor 

Până la sfârşitul acestui an, Serviciul Vamal urmează să definitiveze proiectul Strategiei privind managementul riscurilor, devenind astfel prima autoritate din regiune care va dispune de un astfel de document. Subiectul a fost abordat la întrevederea directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu şeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor. Într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal se menţionează că respectiva strategie va asigura o gestionare mult mai eficientă a domeniului de prevenire şi combatere a fraudelor vamale şi, în consecinţă, colectarea integrală a plăţilor vamale la bugetul de stat.

● SÂMBĂTĂ, 24 septembrie

Colhozul a distrus spiritul de antreprenoriat al cetăţenilor, club de presă
 

Cooperativa agricolă de producţie sub formă de colhoz care a existat în Republica Moldova a distrus spiritul de antreprenoriat al cetăţenilor. Aceasta pentru că nu le-a oferit posibilitatea să-şi dezvolte idei pentru afaceri şi să lucreze de sine stătător. Aceste tipuri de cooperativă au format generaţii întregi de executori. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unui club de presă organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit reprezentantului PNUD Moldova, Ghenadie Ivaşcenco, din punct de vedere statistic, şi în agricultură şi în zona urbană, doar 2% dintre oameni pot organiza procese tehnologice şi pot crea locuri de muncă. Ceilalţi 98% sunt executori, oameni care aşteaptă cineva să le ofere de lucru. Aceasta pentru nu au fost dezvoltate abilităţile de antreprenoriat pe parcursul anilor. „Noi am împroprietărit oameni care nu au spiritul antreprenoriatului. Trebuie să aşteptăm o perioadă în care se vor face redistribuiri în agricultură şi vor fi consolidate terenurile”, spune Ghenadie Ivaşcenco.

Mai puține instituții de control 

Inițiativa legislativă privind reducerea numărului instituțiilor cu funcție de control a fost votat în lectură finală de către Parlament chiar în prima ședință din sesiunea de toamnă, vineri, 23 septembrie. Potrivit noii legi, din 33 de instituții de control, au rămas 11, precum şi cinci regulatori independenţi. Scopul noii legi este de a reduce povara administrativă asupra mediului de afaceri, de a exclude situațiile de abuz asupra întreprinzătorilor, dar și de a eficientiza și transparentiza controlul de stat. Organele de control rămase sunt: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția de supravegherea pieții și produselor nealimentare, Inspectoratul pentru supraveghere tehnică, Agenția sănătății publice, Inspectoratul pentru protecția mediului, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Agenția de administrare în transporturi, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Centrul național de acreditare și Agenția națională de asigurare a calității învățământului profesional.

Noi acorduri de creditare a Moldovei de către instituțiile externe 

Parlamentul a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind a doua finanțare adițională dintre Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova”. Tot în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie, deputații au adoptat și inițiativa pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea modernizării administrației fiscale. Acordul privind realizarea proiectului în domeniul agricol prevede un împrumut de 10 milioane de dolari, bani ce vor fi accesaţi de agricultori pentru a spori competitivitatea sectorului agroalimentar prin consolidarea managementului siguranței alimentelor, creșterii productivității terenurilor prin gestionarea lor durabilă. Sumele vor fi destinate îmbunătăţirii managementului proiectelor și acordării de compensații pentru majorarea vânzărilor. Grupurile de producători vor putea aplica pentru mai multe granturi consecutive, în limita plafonului de 350 de mii de dolari.

Zona de eliberare a bagajelor la aeroport a fost extinsă 

Zona de eliberare a bagajelor din sala de sosiri a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost extinsă cu 50% şi renovată integral. Într-un comunicat de presă remis de Compania „Avia Invest”, care are în concesiune aerogara, se menţionează că extinderea acestui spaţiu a sporit semnificativ capacitatea de procesare a bagajelor şi contribuie la evitarea aglomerărilor în acest sector. În prezent la sosiri funcţionează trei carusele pentru eliberarea bagajelor. Au fost renovate şi modernizate sistemele inginereşti: antiincendiar, electric şi de condiţionare. Actualmente au loc ultimele lucrări de montare a tavanului şi a sistemului de iluminare LED.

Contractul pentru reparaţia traseului Chişinău-Giurgiuleşti este reziliat 

Premieră pentru Republica Moldova. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor reziliază contractul cu întreprinderea Pa&Co International SRL din România, care a fost selectată în cadrul unei licitații internaționale să repare traseul M3 Chişinău-Giurgiuleşti. Contractul care se reziliază include porțiunea de drum de la kilometrul 151 la kilometrul 171, Ciumai Vulcăneşti şi porțiunea de la kilometrul 179 la kilometrul 190, Vulcăneşti – acces spre satul Cişmichioi. Un comunicat de presă al ministerului precizează că decizia de reziliere a fost luată după o serie de tentative eşuate de a ajuta antreprenorul să îndeplinească lucrările în conformitate cu documentația de licitație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.