S-a dat aviz pozitiv lichidării judecătoriilor economice dar nu s-a acceptat depunerea declaraţiei de interese de către judecători
Consliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz pozitiv lichidării judecătoriilor economice dar nu a acceptat depunerea declaraţiei de interese de către judecători, notează Info-Prim Neo.
Ministerul Justiţiei a solicitat avizul CSM la mai multe proiecte de lege în care s-a intervenit cu modificări. Conform proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, Legea cu privire la statutul judecătorului califică, în corespundere cu noile prevederi, neprezentarea declaraţiei de interese drept abatere disciplinară. Membrii CSM consideră că prevederile Legii cu privire la conflictul de interese, pe care sunt obligaţi să le respecte judecătorii, se regăsesc în alte acte şi norme de care se conduc aceştia.
În aceeaşi şedinţă a Consliului s-a dat aviz pozitiv unei modoficări la legislaţie prin care judecătorul este obligat să informeze în scris preşedintele instanţei de judecată despre orice tentaivă de a se influenţa procesul de judecată. Această nouă abordare a generat discuţii aprinse printre membrii CSM. Au existat şi opinii potrivit cărora prin această obligaţiune, judecătorul se va transforma într-un veritabil turnător, însă majoritatea vorbitorilor au fost de părerea că modificarea în cauză va contribui la protejarea judecătorului.
CSM a examinat şi proiectele de lege prin care se urmăreşte transferul competenţelor de la instanţele economice la instanţele de drept comun. Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, raportor asupra acestui subiect, a declarat că nu se mai poate continua cu această situaţie în care „la doar două etaje se decide soarta întregii economii naţionale a Republicii Moldova”. Modificărilor respective li s-a dat aviz pozitiv cu şapte voturi pro şi patru voturi împotrivă.
Transferul de competenţe, înseamnă, de fapt, lichidarea judecătoriei economice şi constituirea unui nou sistem, bazat pe activitatea unor secţii specializate în cadrul Curţii de Apel.
Valeriu Zubco, procuror General al Republicii Moldova, membru al CSM, a declarat în acest context că procuratura va urma modelul respectiv, ceea ce presupune lichidarea procuraturilor militare în schimbul unor secţii specializate.
În aceeaşi şedinţă s-a decis ca actele adoptate de către CSM, dar şi cele adoptate de către Colegiul Disciplinar să fie publicate pe pagina WEB a consiliului, ceea ce va conferi transpaneţă maximă pe segmentul justiţiei.