Sindicaliştii vin cu propuneri pentru programul de activitate al Guvernului

Sindicaliştii înaintează propuneri pentru programul de activitatea al viitorului cabinet de miniştri. Printre acestea se regăseşte funcţionarea constantă a Comisiei Tripartite, abordarea complexă a metodelor de eradicare a economiei tenebre, dar şi creşterea graduală a salariilor şi eliminarea datoriilor la plata acestora. La fel, este vorba despre verificarea veridicităţii tarifelor stabilite pentru energia electrică şi gazele naturale şi  acordarea de compensaţii pentru păturile social-vulnerabile, transmite IPN.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor precizează, într-un comunicat de presă, că pentru a eficientiza activitatea Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective (CNCNC), în componenţa acesteia din partea Guvernului urmează să fie numiţi miniştrii muncii, economiei, finanţelor, justiţiei, educaţiei şi sănătăţii, care au atribuţie nemijlocită la subiectele abordate în cadrul şedinţelor. În acelaşi timp, se solicită organizarea regulată a şedinţelor CNCNC, precum şi neadmiterea adoptării actelor normative din domeniul muncii şi cel social-economic fără a fi coordonate în mod obligatoriu de comisie.

La fel, se propun şi soluţii ce ar combate economia informală şi plata a salariului în plic. Totodată, este menţionată necesitatea modificării Codului Penal şi Codului Contravenţional, prin înăsprirea amenzilor pentru întârzieri la plata salariilor, dar şi pentru practicarea achitării salariilor în plic şi a muncii la negru. Alte propuneri ale sindicatelor ţin de reformarea sistemului de salarizare şi stabilirea unui singur salariu minim pe ţară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum, dar şi de promovare a politicilor fiscale ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri joase.

De asemenea, reprezentanţii salariaţilor insistă asupra modificării legislaţiei cu privire la pensii în vederea unificării mecanismului de stabilire a pensiilor pentru toţi beneficiarii şi elaborarea unei formule unice şi simplificate de calculare a pensiei; urgentării adoptării Programului naţional în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, eficientizării cheltuielilor Fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.