Trei dintre candidații la fotoliul de primar al municipiului Chișinău și-au prezentat soluțiile pentru problema construcțiilor ilegale de pe teritoriul capitalei. În cadrul dezbaterii de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, aceștia au propus acțiuni începând de la inventarierea până la demolarea lor, transmite IPN.
Candidatul comun al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și solidaritate, Andrei Năstase, spune că dacă va ajunge primar va face o inventariere pentru a vedea câte construcții ilegale sunt în oraș. De asemenea, va lansa discuții publice cu mediul de afaceri, cu mediul de experți pentru elaborarea planului urbanistic general, va aplica sistemul electronic de eliberare a autorizațiilor de construcții și a certificatelor de urbanism. „Vom lansa un program masiv de delimitare, înregistrare și evaluare a tuturor bunurilor imobiliare aflate în gestiunea municipiului. O penultimă măsură pe care trebuie să o luăm este să revizuim toate contractele de arendă, de concesiune și după ce vom verifica legalitatea tuturor, vom merge și la demolarea acestor construcții ilegale”, a afirmat candidatul PPDA.
Candidatul Partidului „Casa Noastră Moldova”, Alexandr Roșco, consideră că de construcțiile ilegale trebuie să se ocupe asemenea organe cum ar fi Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, iar pentru a preveni apariția lor, trebuie adoptat un nou plan urbanistic general. „În plus, toate construcțiile ilegale trebuie demolate din contul bugetului municipal”, a declarat Alexandr Roșco.
Pretendentul Partidului Socialiștilor la funcția de primar, Ion Ceban, a menționat că trebuiesc organizate licitații publice electronice în contextul înstrăinării oricărui teren funciar. De asemenea, trebuie delimitate toate proprietățile municipale pentru că actuala decizie a Consiliului Municipal Chișinău nu se respectă. În opinia lui, trebuie trasate granițele pentru toate spațiile verzi, elaborate planurile zonale și planul general urbanistic. „Voi interveni administrativ ca să nu mai poată fi eliberate autorizații contrar normelor urbanistice. Asta înseamnă – în curțile blocurilor de locuit, în periferiile și adiacențele zonelor verzi și în multe alte locuri”, a mai spus Ion Ceban.