Tricolorul în bernă! Igor Dodon: Am avut o soartă marcată de multe suferințe

Poporul nostru a trecut prin multe vitregii și nedreptăți de-a lungul istoriei, în diferite epoci și sub diferite regimuri. Am avut o soartă marcată de multe suferințe. Deportările în masă constituie una dintre paginile negre ale istoriei, când o parte însemnată din populație a fost dezrădăcinată și supusă persecuțiilor. Acele evenimente nu trebuie date uitării și trebuie condamnate. Este mesajul președintelui țării, Igor Dodon, publicat în ziua comemorări victimelor celui de-al doilea val de deportări, transmite IPN.

Șeful statului menționează că represaliile au fost condamnate la cel de-al XX-lea Congres al PCUS, din 25 februarie 1956. Ele au fost intens analizate și supuse oprobriului public în anii ’90, și în Rusia, și în fostele republici sovietice. Potrivit președintelui, ele rămân în memoria colectivă a tuturor popoarelor care au pătimit, dar mai ales în memoria familiilor care au trecut prin acele experiențe. În opinia sa, este regretabil că astăzi „unele partide și unii lideri discreditați încearcă să se trezească din leșinul politic făcând speculație pe seama acelor evenimente istorice triste. Ei încearcă să scoată profit politic din durerea oamenilor”.

„Transmit condoleanțele mele tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor. Iar pe politicieni îi îndemn să învețe din lecțiile istoriei și să nu încerce să aducă trecutul în viitor, pentru interese de partid”, menționează Igor Dodon.

Ziua victimelor stalinismului, 6 iulie, a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului din 22 mai 2008. Pe 6 iulie 2016, fostul președinte, Nicolae Timofti, a semnat un decret privind Ziua comemorării victimelor stalinismului. Astfel, în fiecare an, în ziua de 6 iulie, în toate localitățile țării drapelul de stat este coborât în bernă.

Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953. În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951, iar numărul celor deportați a fost de circa 58 de mii de oameni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.