Viața adolescentelor în ultimii 30 de ani. Raport UNICEF și UN Women

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, un nou raport al UNICEF, Plan International și UN Women subliniază progresele, precum și lacunele ce persistă pe problema drepturilor și a condițiilor de viață ale adolescentelor. Evoluțiile în educație, sănătate și protecție sunt analizate în raportul întitulat „Obiective pentru Fete: Ce s-a schimbat pentru fete? Drepturile adolescentelor pe parcursul a 30 de ani”, transmite IPN.

Studiul arată că numărul fetelor care nu frecventează școala a scăzut, în două decenii, cu 39% și constituie 122 de milioane de fete, la nivel global. Dintre ele, aproape 50 de milioane nu pot citi sau scrie o propoziție simplă, iar una din 5 fete se căsătoresc în copilărie. Violența, inclusiv cea sexuală, este o realitate dureroasă pentru multe adolescente, 50 de milioane fiind victimele abuzului sexual.

Mai mult, în pofida progreselor înregistrate, aproape 12 milioane de adolescente vor deveni mame în 2025, iar complicațiile din timpul sarcinii sunt cauza principală a deceselor. Chiar și în condițiile unei ușoare scăderi a numărului de fete care suferă mutilări genitale, rata globală de scădere trebuie să se accelereze, pentru a atinge obiectivul de eradicare completă a acestei practici până în anul 2030.

Raportul mai evidențiază riscurile economice și digitale cu care se confruntă fetele, 9 din 10 fiind din țări cu venituri mici, nu au acces la internet, lucruri care le limitează șansele la educație și dezvoltare, în comparație cu băieții. În ciuda acestor provocări, autoritățile și organizațiile internaționale subliniază importanța investițiilor în educație, în competențe digitale și în protecție socială, pentru a debloca potențialul tinerelor și a le oferi șansa la un viitor mai bun.

În raport se menționează că, deși s-au înregistrat unele progrese, este lung drumul până la egalitatea de gen și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru adolescente. Organizațiile internaționale cer acțiuni urgente și coordonate, pentru a proteja drepturile fetelor și de a le sprijini în realizarea potențialului lor.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.