Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susțin că indexarea pensiilor la 1 aprilie cu 6% nu este suficientă. Aceștia au acuzat guvernarea de faptul că utilizează „metode vicioase” în procesul de indexare a pensiilor, transmite IPN.
Deputata Alla Darovannaia a declarat într-un briefing de presă că cei peste 700 de mii de cetățeni așteaptă indexarea pensiei pe 1 aprilie, așa cum prevede legea. Ea a făcut trimitere la articolul 47 din Constituție, care stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare.
„În 2023 pensia nu a fost indexata la indicele de creștere a prețurilor care a constituit 30,24%. Pentru acest an Guvernul a anunțat că va indexa pensiile și alocațiile sociale cu doar 6%, deși prețurile de consum în anul 2023 față de anul 2022 au crescut în medie cu 13,4%. Totodată indexarea se va aplica doar la partea din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024”, afirmă parlamentara.
„Solicităm indexarea pensiilor în corespundere cu proiectul înregistrat în procedura parlamentară de către BCS, și anume la indicatorul de 15,76% în formula aplicată în acest proiect de lege”, a mai spus Alla Darovannaia.
Guvernul a aprobat astăzi proiectul, potrivit căruia pe data de 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 6%. Acest coeficient va fi aplicat părții pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024 (13 700 de lei). De asemenea, cu 6% se vor indexa prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat.