Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău cauza fostului președinte, Igor Dodon, împotriva Republicii Moldova. Fostul șef de stat s-a plâns la CEDO pe încălcarea dreptului la un proces echitabil și a dreptului la o instanță de judecată bazată pe lege, precum și pe încălcarea dreptului la libera circulație, transmite IPN.
Pentru mine, persoană care a ocupat mai multe funcții de demnitate publică, aceasta nu poate fi un motiv de mândrie și bucurie. Faptul că a trebuit să ajung tocmai la CEDO pentru ca să cer dreptate și să se constate abuzurile comise de politicienii aflați la guvernare în țara noastră în complicitate cu pionii lor din justiție, nu mă bucură”, a comentat liderul Partidului Socialiștilor.
„Am acceptat să mă adresez la Curtea Europeana doar la insistențele avocaților mei, care mă avertizau că justiția în general, judecătorii și procurorii în cazul meu se află sub presiune enormă și că eu nu am șanse să beneficiez de un proces echitabil. Acest lucru era și mai vizibil în condițiile în care guvernarea își numea după bunul plac și cu încălcarea oricăror norme democratice judecători „temporari” și docili la Curtea Supremă de Justiție, judecători care judecau cazul meu. Conduita în principiu și deciziile care erau adoptate de acești judecători confirmau temerile avocaților mei”, afirmă Igor Dodon.
Fostul președinte mai spune că nu pretinde la satisfacții materiale. „Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie în domeniul protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Chiar mi-aș dori ca dosarul meu la CEDO, ca și altele asemenea depuse de oamenii noștri la Strasbourg, să-i determine în sfârșit pe judecătorii și procurorii noștri să înțeleagă că ei nu sunt instrumente în mâna politicienilor, ci sunt instituții de aplicare a legii și protecție a drepturilor omului”, a menționat Igor Dodon.
Lui Igor Dodon i-au fost incriminate mai multe capete de acuzare, printre care corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Anterior acesta a declarat că învinuirile reprezintă comenzi politice.