Condicile de reclamaţii s-au dovedit a fi puţin eficiente, specialist

Chiar dacă toţi prestatorii de servicii sunt obligaţi să deţină şi să expună la vedere Registrul de sesizări şi reclamaţii, inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) susţin că în multe cazuri aceştia refuză să le prezinte sau rup paginile cu reclamaţiile consumatorilor.

Şeful adjunct al Direcţiei relaţii cu consumatorii de la APC, Sergiu Lelic, a declarat pentru IPN că sunt agenţi economici care deţin şi câte 5 astfel de registre, iar în timpul controalelor le prezintă  inspectorilor doar pe cele fără reclamaţii. Chiar dacă prestatorul de servicii nu este rău intenţionat şi are un sigur registru, plângerea lăsată de consumator va fi văzută doar în timpul efectuării controlului.

La depunerea petiţiei, consumatorii trebuie să indice date persoanele: numele, prenumele, adresa de domiciliu şi numărul de telefon. În cazul în care consumatorul a depus o plângere, iar peste ceva timp observă că din registru lipseşte pagina cu reclamaţia, poate să sesizeze Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. Ca rămână cu dovada scrierii reclamaţiei, consumatorii sunt îndemnaţi să fotografieze pagina respectivă din registru. 

Sergiu Lelic a mai spus că legislaţia naţională nu prevede sancţiuni pentru agenţii economici care rup pagini din registru. Acţiunile inspectorilor în acest sens se rezumă la eliberarea unei prescripţii, în care prestatorul este îndemnat să aducă în regulă registrul de reclamaţii, adică să cumpere altul nou.

Lipsa registrului sau refuzul de a-l prezenta consumatorilor se pedepseşte însă cu amendă contravenţională de la 100 la 180 de unităţi convenţionale (o unitate convenţională este egală cu 20 de lei).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.