În Joia Mare gospodinele coc pască şi vopsesc ouă
În Joia Mare se fac principalele pregătiri pentru masa de Paşti: se coace cozonacul, pasca şi se vopsesc ouă, transmite Info-Prim Neo.
Interpreta de muzică uşoară Stela Mitriuc a învăţat să facă cozonac de la bunica sa. „Întotdeauna o admiram pe bunica de la Făleşti, care a crescut şi a educat 7 copii. Chiar în vremurile grele, după război, bunicul a murit în luptele din Polonia, iar ea avea cu ce hrăni copii. Să nu credeţi că avea doar pâine şi sare, mereu prepara dulciuri şi alte bucate alese. Nici acum nu-mi dau seama din ce le pregătea”, spune solista.
Stelei Mitriuc îi plac mult dulciurile, de aceea cozonacul copt de ea este întotdeauna foarte dulce şi are multe stafide. „Cozonacul pe care îl fac îmi iese deosebit şi pentru că stau de vorbă cu el. Îmi place să-l laud, să-i spun cât este de gustos şi de valoros şi câtă bucurie va aduce pe masa de sărbătoare copiilor mei”, spune interpreta. Pentru masa de Paşti Stela Mitriuc mai face şi biscuiţi, reţeta pentru care tot de la bunica o are: multă grăsime, gălbenuşe de ouă, mult zahăr şi făină.
Ludmila Ciotu, o gospodină din Călăraşi, a crescut în familia unui dascăl al bisericii “Alexandr Nevski” din localitate. Aceasta este una din puţinele care a rămas deschisă chiar şi în anii puterii sovietice. De la mama sa, o persoană foarte religioasă, a învăţat să gătească, inclusiv bucatele pentru masa de Paşti.
“Întotdeauna am considerat cozonacul copt de mama mea unul special. N-am mai mâncat niciodată o coptură mai gustoasă şi am învăţat să fac exact ca ea”, povesteşte Ludmila Ciotu. Prima dată a copt cozonac, împreuna cu sora, chiar în anul în care mama a plecat în lumea celor drepţi. Au plâns când l-au gustat: era exact ca al mamei.
Reţeta cozonacului nu este foarte complicată: “Mai întâi de toate pun drojdii la crescut. Într-un vas mare amestec făina, untul sau altă grăsime, laptele clocotit, gălbenuşul de oue, sarea, zahărul, coaja rasă de lămâie şi vanilia, în ordinea enumerată, după care adaug drojdiile crescute, învelesc aluatul şi-l las la crescut pentru 2-2,5 ore”, spune Ludmila Ciotu. Mai este un moment: dacă coptura nu este făcută în căldură, linişte şi cu mare dragoste, nu va fi gustoasă.
Interpreta de muzică populară Maria Iliuţ obişnuieşte de Paşti să meargă în satul ei de baştină, în Crasna, regiunea Cernăuţi. „La noi cozonacii se fac mai voluminoşi ca să ne ajungă pentru toate 40 de zile până la Înălţarea Domnului. O pască umple coşul”, spune Maria Iliuţ. „Îmi plăcea mult s-o ajut pe mama la copt, preparam copturile folosind zeci, chiar sute de gălbenuşe de ouă şi kilograme de unt. Dar cel mai tare îmi plăcea să împletesc colaci şi hulubaşi”, povesteşte folclorista.
Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care se duc la biserică bucate şi băutură pentru a fi sfinţite, care apoi se împart pentru pomana sufletelor celor morţi. În Joia Mare, de asemenea, este bine a se fierbe şi a se vopsi ouă.
