În apropierea sărbătorilor de iarnă, când creşte consumul de produse alimentare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate, evitând comerţul stradal, transmite IPN.
În cazul produselor de la piaţă, consumatorii trebuie să fie atenţi dacă funcţionează vitrinele frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală. ANSA menţionează că riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar-veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.
Pentru evitarea riscurilor, carnea trebuie să fie însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial. Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar la apăsare trebuie să revină la forma iniţială. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să se verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor şi carnea este moale.
Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă. Consumatorul ar fi bine să solicite date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj.
Este recomandat ca achiziţionarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitar-veterinară, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate.
Şi alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., se recomandă a fi achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
Cetăţenii care cumpără alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a petrece sărbătorile la spital.
