Reuniune aniversară a Comitetului bilateral de cooperare dintre Moldova și Carolina de Nord, SUA

Parteneriatul dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, SUA, este despre diplomație, despre oameni, despre programe de schimb și proiecte care acoperă un șir de aspecte. Printre acestea se numără domeniul academic, de cercetare, economic, medical, cultural, apărare, agricultură etc. Declarațiile au fost făcute la Reuniunea aniversară a Comitetului bilateral de cooperare dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, SUA, găzduită la Ministerul Afacerilor Externe, transmite IPN.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a declarat că Parteneriatul Republica Moldova - Carolina de Nord a fost lansat în aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum de intenții. Marți urmează să fie semnată versiunea actualizată a Memorandumului, cu extinderea pentru încă cinci ani.

„Realizările acestui parteneriat sunt într-adevăr remarcabile. Realizările foarte bune, nu doar fortifică dialogul strategic între cele două țări, dar servesc de asemenea, ca inspirație pentru parteneriate în domenii noi de cooperare. Ședința de astăzi este o oportunitate de a discuta despre realizările noastre și să folosim abordarea noastră vizionară pentru a planifica viitorul”, a notat Mihai Popșoi.

Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon, a menționat că acest Parteneriat a ajuns la a 25-a aniversare, fiind unul dinamic, s-a extins și a evoluat ținând cont de schimbările care au avut loc. „De-a lungul timpului, Republica Moldova s-a transformat de la o democrație tânără și au fost timpuri grele. Dar acum ne pregătim pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a precizat ambasadorul.

Potrivit lui, Carolina de Nord este un element important a parteneriatului dintre SUA și Moldova. „Noi contăm pe Carolina de Nord să ne ajute cu misiunea noastră pentru a crea un viitor care este mai democratic, prosper și sigur pentru toți moldovenii”, a mai spus Kent Logsdon.

Secretarul de stat al Carolinei de Nord, copreședinte al Comitetului bilateral Republica Moldova - Carolina de Nord, Elaine Marshall, a declarat că, de când Rusia a comis atacul asupra Ucrainei, iar această invazie testează democrația, parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord este foarte important. Or, invazia Rusiei la hotarele Moldovei a provocat numeroase crize.

Parteneriatul a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.