35 de ONG-uri îşi consolidează forţele în a promova drepturile persoanelor cu dizabilităţi

35 de organizaţii nonguvernamentale îşi unesc eforturile în cadrul unui proiect prin care îşi propun să promoveze drepturile persoanelor cu cerinţe speciale.  ONG-urile vor monitoriza şi vor oferi consiliere în procesul elaborării şi implementării politicilor publice. Proiectul a fost prezentat vineri, 8 iulie, la o conferinţă de presă la IPN, de către membrii Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD).

Coordonatoarea Secretariatului AOPD, Galina Climov, a declarat că proiectul are o durată de 11 luni, timp în care cele 35 de ONG-uri vor desfăşura activităţi de advocacy pe trei domenii. Este vorba despre asigurarea condiţiilor de accesibilitate, angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu deficienţe şi dezinstituţionalizarea.  Selectarea acestor trei domenii pentru activităţi de advocacy sunt dictate de problemele majore existente.

Vitalie Meşter, director executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, a declarat că statul şi-a asumat angajamentul să asigure persoanelor cu dizabilităţi dreptul la muncă, însă la acest capitol există restanţe foarte mari. Deşi există prevederi legislative în acest sens, lipseşte un mecanism de aplicare a acestora. Mai mult, toate costurile pentru implementarea prevederilor sunt puse pe umerii angajatorilor,  fapt care provoacă rezistenţă din  partea antreprenorilor la  angajarea  persoanelor cu dizabilităţi.

Igor Meriacre, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti Motivaţie, a menţionat că o altă problemă majoră este că majoritatea instituţiilor publice şi clădirilor de menire socială din ţară nu dispun de rampe de acces, iar acest fapt împiedică persoanele cu dizabilităţi să devină mai active în viaţa socială. Deşi există legislaţie care obligă instituţiile publice să construiască rampe, grupuri sanitare adaptate  etc., nu există mecanisme de monitorizare şi de control dacă legea se respectă. În aceste condiţii, persoanele responsabile nu se grăbesc să asigure accesibilitatea în clădiri.

Parascovia Munteanu, manager de program în cadrul AO Keystone Moldova, a notat că pe 9 iulie se împlinesc şase ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. Chiar şi după atâta timp, un grup considerabil de persoane cu dizabilităţi mintale mai rămân încă izolaţi în instituţii rezidenţiale. Este vorba despre circa 2300 de persoane, dintre care 5% sunt copii. Acestor persoane li se încalcă dreptul de a trăi în comunicate, dreptul la muncă, la educaţie şi dreptul de a participa la viaţa publică. Reforma sistemului rezidenţial decurge anevoios pe motiv că persistă o rezistenţă mare din partea societăţii şi a autorităţilor, fapt provocat de stereotipuri, dar şi de lipsa serviciilor pentru aceste persoane, a mai spus Parascovia Munteanu.

Directorul executiv al Alianţei Infonet, Victor Koroli, a declarat că în cadrul proiectului urmează a fi creată o platformă digitală care va încadra toate organizaţiile preocupate de drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta va conţine informaţii despre fiecare asociaţie în parte şi va oferi posibilitatea de a facilitata comunicarea cu ele şi între ele. La fel, va exista oportunitatea de a crea noi parteneriate, inclusiv cu autorităţile publice şi cu mass-media. În opinia sa, consolidarea ONG-urilor din acest domeniu este extrem de importantă, pentru că, acţionând împreună, pot fi obţinute rezultate eficiente.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt cel puţin 184 de mii de persoane cu dizabilităţi.

  • galina climov despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.