În prima jumătate a acestui an, se atestă o creştere a numărului de cauze penale intentate pe dosarele ce ţin de traficul de fiinţe umane. În total, au fost înregistrate 98 de cauze penale, faţă de 71 din anul trecut. Despre aceasta a declarat consultantul principal din cadrul Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, Nicolae Guriev, care a participat la emisiunea „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.
În primul semestru al anului curent, au fost traficate 167 de victime adulte, dintre care 107 sunt femei şi 60 bărbaţi. Vârsta medie de trafic de persoane este cuprinsă între 18-35 de ani. Femeile sunt traficate în special pentru servicii sexuale, iar bărbaţii pentru exploatarea prin muncă.
Totodată, a scăzut numărul de minori traficaţi, 11 în total, dintre care 10 fete şi un băiat. Aceştia sunt traficaţi pentru cerşit, infracţiuni stradale, pentru prelevarea organelor şi altele. Anul trecut au fost înregistrate 14 cauze penale.
Consultantul principal din cadrul aceluiaşi Comitet, Ala Vechiu, a spus că cel mai des sunt traficate persoanele din familii sociale-vulnerabile. Ea a mai că identificarea persoanelor traficate a fost posibilă datorită creşterii capacităţii de activitate a organelor de drept.
Potrivit acestor specialişti, pentru traficul de copii sunt condamnate 39 de persoane, pedeapsa fiind de la 5 la 12 ani. Dintre acestea 33 sunt bărbaţi şi 6 femei. Pentru traficul de adulţi au fost condamnate 111 de persoane, dintre care 65 bărbaţi şi 46 femei. Pedeapsa este de la 5 la 12 ani şi de la 13 la 15 ani. Totodată, 33 persoane sunt condamnate la pedeapsă cu închisoare mai mult de 15 ani.
Dintre persoanele condamnate 95% sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.
Participanţii la emisiune au menţionat că persoanele care sun traficate pot solicita ajutor la Linia Fierbinte „La Strada” – 0800 77777.
Emisiunea a avut loc în contextul marcării pe 30 iulie a Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane.