Anul trecut a fost unul de regres pentru mass-media din Republica Moldova, din cauza instabilităţii politice din ţară. Totodată, politicienii au continuat să se implice în activitatea mass-mediei, iar o bună parte a instituţiilor de presă private s-au comportat adesea ca o portavoce a partidelor şi a patronilor. Astfel de concluzii se regăsesc în Raportul asupra situaţiei presei din Republica Moldova în anul 2015 lansat de Centrul de Jurnalism Independent (CJI), transmite IPN.
Potrivit raportului, corupţia la vârfurile puterii a constituit subiectul principal abordat de mass-media. În acest sens, investigaţia realizată de Compania Kroll, care a constatat „Furtul secolului”, precum şi protestele în masă pe care le-a declanşat criza politică au atras atenţia nu doar a jurnaliştilor din Moldova, dar şi a celor din străinătate. Principala realizare, la capitolul evoluţii legislative, a fost adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului audiovizualului, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Legea a confirmat fenomenul concentrării mass-media şi tendinţe vădite de monopolizare pe piaţa media.
Principala nereuşită a anului, potrivit raportului, este legată de tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Procesul ar fi trebuit să se încheie în iunie 2015, conform Acordului de la Geneva, semnat de Moldova în 2006. Din cauza tergiversării, pe 31 iulie, Parlamentul a adoptat o lege prin care a extins termenul trecerii la televiziunea digitală până la 31 decembrie 2017.
Un capitol aparte este dedicat situaţiei mass-media din regiunea transnistreană, unde activează 202 jurnalişti. Experţii din regiune consideră că reprezentanţii mass-media din stânga Nistrului au puţine alternative – fie că lucrează pentru mass-mediile oficiale, fie pentru cele deţinute de concernul „Sheriff". Potrivit raportului, jurnaliştii din regiune sunt limitaţi în drepturile lor, dovadă fiind cazul de rezonanţă privind arestarea jurnalistului şi activistului Serghei Ilcenko.
CJI menţionează că prognozele pentru anul 2016 nu sunt foarte optimiste. Conform raportului, situaţia din domeniu nu se va schimba radical faţă de anul 2015. Marea provocare pentru organizaţiile de media va rămâne în continuare propaganda şi manipularea, iar societatea civilă va trebui să identifice noi modalităţi de neutralizare a impactului nociv pe care îl au aceste fenomene asupra mentalităţii oamenilor.