Avocatul Iulian Jovmir, care reprezintă interesele unui investitor străin, acţionar majoritar al companiei „Transatlantic”, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că la adresa companiei a avut loc un atac raider, comis de către doi acţionari minoritari, Vladimir Onica şi Valeriu Mihaleov, care au înstrăinat prin scheme ilegale active în valoare de 30 de milioane de lei. Potrivit avocatului, instanţele de judecată naţionale au pronunţat hotărâri judecătoreşti care au afirmat caracterul ilegal al tranzacţiilor. Acţionarul majoritar a obţinut câştig de cauză, cu toate acestea vinovaţii sunt în libertate.
Potrivit lui Iulian Jovmir, pe 31 octombrie 2013 proprietatea companiei Transatlantic a fost transferată la preţuri derizorii pe numele unor companii care aparţin acţionarilor minoritari. Avocatul declară că ilegalitatea acţiunilor este probată prin neprezentarea în instanţa de judecată a proceselor-verbale a Adunării Generale a companiei Transatlantic, care ar permite înstrăinarea bunurilor companiei.
„Acţionarii minoritari ai companiei s-au asociat pentru a delapida averea companiei, şi anume a investiţiei făcute de către investitorul majoritar. Intervenţia a purtat caracter de atac raider, în urma căruia activele companiei, în valoare de circa 30 de milioane de lei, au fost delapidate în folosul unor companii terţe, şi anume Stok-Tranding, a unei bănci şi „ImpexAgroPrim” SRL. Acest atac raider a purtat un caracter formal, adică au fost semnate acte juridice, bancare, civile inclusiv prin intermediul notarului, iar activele au fost înstrăinate în interesul terţilor la preţuri cu mult mai mici decât costul lor real”, a spus avocatul.
Iulian Jovmir a mai spus că anumite dosare civile ce vizează tranzacţiile respective instanţele de judecată deja s-au pronunţat şi au admis ilegalitatea acţiunilor. De asemenea, instanţa de judecată a admis cererea acţionarului majoritar de a exclude din componenţa companiei a celor două persoane, iar magistraţii urmează să se expună pe marginea acestei cereri. În acest context, avocatul a solicitat în numele acţionarului majoritar ca cei doi acţionari minoritari să restituie bunurile înstrăinate şi să achite datoriile acumulate.
Pe 26 septembrie anul curent, Adunarea Generală a companiei Transatlantic a numit un nou administrator al companiei, pe Ştefan Timofti, dar acesta susţine că nu poate să-şi exercite atribuţiile de serviciu din cauza contabilei companiei, care oferă oponenţilor informaţii de interes intern. Acesta a mai declarat că a depistat în actele companiei dovezi clare de înstrăinare a averii, dar şi salariaţi fictivi, printre care rude ale celor doi acţionari minoritari, care deşi nu erau angajaţi, primeau salarii de la companie.