Bărbaţii sunt mai vulnerabili decât femeile privind accesul la servicii medicale, studiu
Femeile se pot infecta cu HIV de zece ori mai repede decât bărbaţii, dar totuşi bărbaţii rămân a fi mai vulnerabili decât femeile privind accesul la serviciile medicale, arată studiul „Vulnerabilitatea de gen la infecţia HIV în R. Moldova”, realizat recent de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, pe un eşantion de 1 969 persoane din meniul urban şi rural, transmit Info-Prim Neo.
Potrivit Stelei Bivol, consultant al Centrului, bărbaţii şi femeile au răspuns diferit la întrebările privind accesul la serviciile medicale. Astfel, 53,8 % dintre bărbaţii chestionaţi şi 64,3 dintre femei au afirmat că au asigurare medicală. 49,2 % bărbaţi şi 75,6 % femei au afirmat că au mers la medic în ultimele douăsprezece luni, iar 29,7 % dintre bărbaţi şi 38,9 % dintre femei au susţinut că au avut nevoie de servicii medicale, dar nu s-au adresat.
„Acest acces diferenţiat dintre bărbaţi şi femei la serviciile de sănătate şi prevenire HIV se explică mai mult prin faptul că femeile nu au acces la resurse sau timp, iar bărbaţii evită să meargă la doctor ca semn de slăbiciune; 1 % dintre bărbaţi au spus că se tem să nu-i vadă cineva că merg la doctor; 11 % bărbaţi şi 8,5 % femei nu au încredere în doctori; 3,5 % bărbaţi şi 3,2 % femei nu pot lăsa casa şi gospodăria fără supraveghere; iar 50 % bărbaţi şi 37,7 % femei au considerat că problema de sănătate nu era gravă”, spune Stela Bivol.
Normele de gen în R. Moldova arată că în ţară există o societate emancipată privind drepturile femeilor de a învăţa şi a lucra la egal cu bărbaţii, însă, pe de altă parte, este o societate tradiţionalistă şi patriarhală privind rolul femeii în familie, susţin realizatorii studiului. Tot ei mai constată că nivelul de educaţie şi dependenţă economică nu sunt factori de vulnerabilitate la HIV în R. Moldova.