Brazi de tot felul au fost vernisaţi la Muzeul Naţional de Arte

Zeci de brazi confecţionaţi din diferite materiale de către studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi de la Universitatea Tehnică din Moldova au fost expuşi la Muzeul Naţional de Arte. Brazii urmează să fie vânduţi prin organizarea unei licitaţii silenţioase. O parte din bani vor ajunge la autori, iar altă parte va fi oferită artistului plastic Ion Chitoroagă care în prezent se află în dificultate, transmite IPN.

Expoziţia va putea fi vizitată de public până pe 23 decembrie, iar vizitatorii pot vota pentru cel mai original brad, care va primi un premiu al publicului, în valoare de 3 mii de lei. De asemenea, un juriu va selecta cele mai frumoase lucrări care vor fi premiate din banii acordaţi de către Ministerul Culturii. Premiul pentru locul I este de 10 mii de lei, locul II – 5 mii de lei, iar locul III –  2 mii de lei. Totodată, vor fi acordate şi 5 premii de încurajare în valoare de câte o mie de lei. „La muzeu au fost expuşi 65 de brazi şi fiecare lucrare merită apreciată”, a notat Viorica Nagacevschi, co-fondatoarea asociaţiei obşteşti Klumea.

Pentru a procura unul dintre brazii expuşi vizitatorii trebuie să participe la o licitaţie silenţioasă, completând formularul amplasat în dreptul lucrării, indicând suma pe care este gata să o dea. În cazul în care un alt vizitator îşi doreşte să procure acelaşi brad, trebuie să mărească suma, cel puţin cu un pas, care constituie 25 de lei. La finalul expoziţiei, ultima persoană care va da mai mult, va fi contactată să vină să-şi ia bradul în cadrul unui bal care va avea loc pe 23 decembrie şi în cadrul căruia vor fi oferite premiile premiile.

Ecaterina Grigorjevscaia, studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a confecţionat un brad din mături de diferite mărimi, marginile înfumuseţate cu ornament tradiţional şi cu luminiţe. „Este un brad în stil etno, confecţionat din 33 de mături suprapuse în cercuri. Confecţionarea mi-a luat aproape o lună”, a notat studenta. O altă tânără de la aceeaşi instituţie, Oxana Turtureanu a făcut un brad din 40 de cărţi înconjurate de cutiuţe pentru cadouri şi luminiţe. La fel au fost folosite şi oglinzi pentru a crea o iluzie optică. Eugenia Bătrâncea, studentă la UTM, a confecţionat un brad utilizând tehnica laseta. A croşetat 3 şnururi în 3 culori, pe care le-a aplicat pe ţesătură,  apoi  pe o carcasă metalică.

Expoziţia brazilor de Crăciun este la cea de a IV-a ediţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.