Apa livrată de către SA „Apă-Canal Chişinău” (ACC) este monitorizată continuu, începând cu procesul de captare, tratare, ieşire din staţiile de tratare şi până la hotarul de delimitare a proprietăţii reţelelor. Răspunzând la întrebările consumatorilor privind calitatea apei şi responsabilităţile operatorului şi consumatorilor în acest sens, Ion Caşcaval, doctor în ştiinţe chimice, precizează că mai mulţi factori pot cauza modificarea parametrilor de calitate a apei potabile, cum ar fi uzura reţelelor interioare sau exterioare şi intervenţiile nesancţionate. Rezultatul acestor intervenţii duc la poluarea apei, modificând circuitul apei în reţele, distrugând instalaţiile de reglare şi măsurare a apei, transmite IPN.
Potrivit specialistului, atunci când sunt efectuate intervenţii la reţeaua de distribuţie a apei, se poate întâmpla să se desprindă microparticule de calcar şi fier de pe ţevi care duc la colorarea apei de la robinet. Un factor care influenţează negativ asupra calităţii apei rămâne a fi uzura avansată a reţelelor cu diametre foarte mari, de 1000-1400 mm, cât şi a celor de distribuţie a apei potabile în unele zone ale oraşului, care au fost proiectate şi construite pentru alimentarea cu apă potabilă a întreprinderilor industriale şi a unui număr cu mult mai mare de locuitori din aceste sectoare. Dat fiind faptul că în aceste reţele are loc un proces de poluare a apei, operatorul este nevoit să efectueze un volum imens de lucrări neplanificate: pentru evacuarea focarelor de poluare, spălarea şi dezinfectarea reţelelor, efectuarea încercărilor de laborator şi punerea în funcţiune a reţelelor deconectate etc.
Dacă se observă colorarea apei, consumatorul trebuie să se adreseze gestionarului fondului locativ care deserveşte blocul locativ pentru concretizarea faptului dacă au fost desfăşurate lucrări la reţelele interne. În caz că gestionarul fondului locativ, la momentul dat, nu a desfăşurat lucrări de reparaţie a reţelelor interne şi nu este clar motivul situaţiei create, acesta nemijlocit se va adresa la Serviciul dispeceratul central (SDC) al SA „Apă-Canal Chişinău”, la nr. de telefon: 022-25-66-66; 022-85-77-77, pentru verificarea situaţiei date de către reprezentanţii ACC şi solicitarea efectuării lucrărilor de spălare şi dezinfectare a reţelelor, precum şi prelevarea probelor de către reprezentanţii laboratorului întreprinderii.
Deşi schimbarea culorii apei nu prezintă un pericol pentru sănătate, este de preferat să nu se consume apa decât atunci când revine la aspectul normal, sau apa să fie fiartă sau decantată într-un vas dacă este miros de clor.
Prelevarea probelor de apă este efectuată de către reprezentanţii laboratorului SA „Apă-Canal Chişinău” şi în cazurile de executare a lucrărilor planificate şi neplanificate la reţelele de apă potabilă, precum şi la parvenirea unor reclamaţii din partea consumatorilor.