CNP susţine lista de bunuri propuse spre privatizare de Guvern, dar cere transparenţă

Consiliul Naţional de Participare (CNP) susţine aprofundarea politicii de privatizare şi este de acord, de principiu, cu lista bunurilor de stat propuse de către Guvern pentru deetatizare, dar insistă ca totul să se facă transparent. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, unde a fost comentată ordinea de zi a şedinţei Guvernului din 11 septembrie.

Sergiu Ostaf a menţionat că CNP consideră oportună privatizarea întreprinderilor de stat care există într-o piaţă competitivă. Totuşi, consiliul are unele recomandări legate de acest subiect. În primul rând, procedura de privatizare trebuie făcută cu respectarea tuturor cerinţelor de transparenţă, toţi potenţialii cumpărători – să fie informaţi, iar societăţii să-i fie comunicate rezultatele privatizării în detaliu.

Elena Terzi, consultant pe politici publice din cadrul CNP, a spus că societatea civilă optează pentru utilizarea cât mai largă a platformelor electronice în procesul de privatizare a bunurilor. Consultantul a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului sunt 4 regulamente de desfăşurare a privatizărilor, iar acestea sunt în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi cele ale UE.

Directorul executiv al Asociaţiei „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, membru CNP, s-a referit la Regulamentul privind modul de constituire şi de funcţionare a Comitetului districtului bazinului hidrografic. El a spus că, în principiu, proiectul este bun, deşi a aprobarea Guvernului întârzie. Ilia Trombiţchi a mai spus că, deşi regiunea transnistreană ocupă un teritoriu important al Republicii Moldova, autorităţile nu au prevăzut să includă şi reprezentanţi ai regiunii în acest comitet.

În altă ordine de idei, CNP şi-a exprimat opinia negativă faţă de proiectul de lege al unui grup de deputaţi care prevede reintroducerea cotei zero la venitul persoanelor juridice sau venitul corporativ. Consiliul afirmă că această facilitate fiscală există doar în statele considerate „paradis fiscal” sau zonele off-shore, în care nu există şi alte metode de atragere a investiţiilor. CNP optează pentru menţinerea de principiu a cotei la impozitul corporativ la nivelul competitiv de cel mult 10%.

Consiliul Naţional de Participare a făcut apel repetat către Guvern să respecte legislaţia privind transparenţa în procesul decizional şi a remarcat că 7 proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei de azi nu se încadrează în această legislaţie.

  • elena terzi despre transparenta privatizarilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.