Dezvoltarea sectoarelor culturale din ţările Parteneriatului Estic, discutată la Chişinău

Dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative reprezintă o necesitate absolută în timp ce industriile culturale şi creative trec printr-o serie de schimbări considerabile, datorate în mare parte progresului tehnologiilor digitale. Uniunea Europeană promovează sectoarele culturale în calitate de promotori ai angajării şi dezvoltării în conformitate cu Strategia 2020, menită să impulsioneze creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. În acest sens, un seminar de două zile, dedicat explorării potenţialului şi provocărilor care stau în calea dezvoltării sectoarelor culturale şi creative din ţările Parteneriatului Estic, a fost deschis joi, 25 iunie, la Chişinău, transmite IPN.

Pe parcursul celor două zile ale seminarului, operatori culturali, antreprenori creativi şi factori de decizie politică din mai multe state membre ale UE şi ţări din Parteneriatul Estic vor ţine dezbateri pe marginea modalităţilor de susţinere a dezvoltării sectoarelor culturale şi de creaţie din regiune. Participanţii vor discuta potenţialul şi provocările cu care se confruntă industriile de creaţie din ţările Parteneriatului Estic în cadrul mai multor grupuri de lucru şi mese rotunde.

Acest eveniment oferă tuturor participanţilor oportunitatea de a face schimb de practici de succes şi de a prezenta scheme de sprijin specifice şi politici care se bazează pe cooperarea intersectorială dintre autorităţile publice, operatorii societăţii civile şi antreprenorii.

Cultura şi creativitatea sunt componente integrante ale Parteneriatului Estic. Începând cu anul 2009, UE se implică într-un dialog politic constant în ceea ce priveşte cultura cu partenerii săi estici, desfăşurat în cadrul Platformei 4 a Parteneriatului Estic „Contacte între oameni”.

Programul UE „Europa Creativă” sprijină sectoarele culturale şi creative. Republica Moldova şi Georgia s-au alăturat deja acestuia. „Europa Creativă” este un program-cadru european dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii şi audiovizualului cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.