În viitorul apropiat în Moldova urmează să apară 5 Centre de excelenţă care permit reorganizarea învăţământului profesional tehnic. Ministrul în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, a prezentat la şedinţa Guvernului iniţiativa legislativă în acest sens, spunând că aşa cum din anul curent în ţară nu mai pot exista şcoli de meserii, proiectul mai prevede că acestea urmează a fi reorganizate, închise sau absorbite, fie de şcolile profesionale, fie de unul dintre Centrele de excelenţă care vor fi create, transmite IPN.
Maia Sandu a precizat că Centrele de excelenţă vor fi şi centre metodice, create în baza unor instituţii puternice, pentru principalele domenii importante în economia naţională - construcţii, industria uşoară, informatică şi comunicaţii, servicii şi prelucrarea alimentelor, transporturi.
Ministrul în exerciţiu a menţionat că vor fi create pentru început doar 5 din cele 10 centre de excelenţă planificate pe motiv că atâtea resurse sunt disponibile pe moment. Maia Sandu a mai spus că această reorganizare este necesară, deoarece multe instituţii de învăţământ profesional tehnic sunt prost dotate, iar calitatea studiilor lasă de dorit. „Trebuie să luăm atitudine faţă de instituţiile proaste. De asemenea, trebuie să îndeplinim prevederile Codului educaţiei care prevede că din acest an nu mai avem şcoli de meserii”, a menţionat oficialul.
Centrele de excelenţă vor oferi program de colegiu, de şcoală profesională de 2 ani şi şcoală profesională de 3 ani. Maia Sandu spune că astfel va obţine concentrarea serviciilor, deoarece un profesor bun la colegiu poate fi şi profesor de şcoală profesională.
Urmează şi reorganizarea şcolilor de meserii, 5 din ele vor fi transformate în 4 şcoli profesionale, alte 5 vor fi absorbite de şcoli profesionale, 2 şcoli - din Todireşti, raionul Anenii Noi şi din oraşul Făleşti – vor fi lichidate, iar alte 5 şcoli vor fi absorbite de şcoli profesionale sau incluse în cadrul unui centru de excelenţă.