În ţările care oferă mai multe drepturi şi protecţie homosexualilor, există un risc sporit al molestării minorilor de către persoane de acelaşi sex. Aceasta este concluzia unui studiu bazat pe frecvenţa reflectării în presa din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova, a cazurilor de molestare a copiilor. Rezultatele cercetării au fost prezentate de către Asociaţia „Pentru Familie” în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Paul Cameron, director al Institutului de Cercetări al Familiei din Colorado, SUA, autor al cercetării, a menţionat că scopul urmărit a fost să contrapună şi să verifice două viziuni: una tradiţionalistă, conform căreia mai multe drepturi pentru homosexuali înseamnă un acces mai liber al acestora la copii şi, implicit, mai multe cazuri de molestare homosexuală a minorilor, şi viziunea modernă, împărtăşită de mai mulţi psihologi şi sociologi, conform cărora nu există o astfel de corelaţie.
Rezultatul studiului pentru Republica Moldova arată că 15 din 59 de bărbaţi care au molestat copii sunt homosexuali, adică 25%. Paul Cameron a menţionat că Moldova este pe la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte protecţia şi drepturile oferite homosexualilor, şi a comparat cifrele din Moldova cu cele din alte ţări. În China, care nu recunoaşte drepturile homosexualilor, doar 5% din molestatori au fost gay. O situaţie inversă se atestă în Italia şi Marea Britanie, cu ponderi de 46% şi 52%, respectiv. Media pentru UE este de 50%. Conform studiului, în Canada 63% din cazurile de molestare reflectate în presă au fost comise de homosexuali, iar în Australia/Noua Zeelandă frecvenţa lor atingând chiar 78%.
„Aceste date nu demonstrează, dar sugerează că într-o societate copiii plătesc pentru adoptarea unor drepturi speciale pentru cei cu orientare homosexuală”, a declarat Paul Cameron. Acesta a mai menţionat că pentru viziunea tradiţionalistă, molestarea homosexuală este mai gravă deoarece există riscul ca victimele să ajungă şi ele să aibă orientare netradiţională.
„Dacă suntem de părere că vieţile copiilor noştri sunt mai importante decât drepturile homosexualilor, atunci trebuie să luăm în considerare aceste date. Desigur, societăţile au sisteme de valori diferite. Adesea acestea sunt însă decizii politice, iar politicienii pot să reflecte sau să nu reflecte valorile societăţii”, a declarat Paul Cameron.
Cercetarea a fost efectuată între anii 2012 şi 2014. Paul Cameron şi colegii săi au urmărit prin Google News presa din Marea Britanie, Canada, Statele Unita, China, Taiwan, Rusia, Moldova şi Italia, înregistrând peste 3000 de cazuri de abuz sexual al copiilor şi măsurând ponderea cazurilor de molestare homosexuală.