Numărul de execuții la nivel mondial a ajuns la 1 518 în anul 2024, cea mai mare cifră după anul 2015, potrivit unui raport al organizației pentru drepturile omului Amnesty International. În condițiile în care unele țări refuză să raporteze cifrele despre execuții, statisticile ar putea fi mai mari, transmite IPN.
În Iran, Irak și Arabia Saudia au fost produse peste 91% din cazurile de execuție înregistrate în 2024. Mai mulți inculpați au primit acuzații în privința drogurilor și terorismului.
Autoritățile din Iran au executat cel puțin 972 de oameni, față de 853 un an mai devreme. În timp ce în Arabia Saudită cifrele s-au dublat, ajungând la cel puțin 345. Iar în Irak pedeapsa cu moartea a fost aplicată de 63 de ori, aproape dublu comparativ cu anul 2023.
Potrivit Amnesty International, informațiile disponibile indică faptul că în China au fost executați mii de oameni. Însă Beijingul refuză să dezvăluie date.
De asemenea, organizația suspectează Coreea de Nord și Vietnam că au recurs pe scară largă la pedeapsa cu moartea.
Pe parcursul anului 2024, Amnesty International a observat lideri care au introdus pedeapsa cu moartea sub pretextul că ar îmbunătăți siguranța publică sau ar insufla frică în rândul populației.
În Statele Unite ale Americii au fost executate 25 de persoane. Un an mai devreme au fost 24 de executați.
În unele state din Orientul Mijlociu, condamnările la moarte au fost folosite pentru a reduce la tăcere apărătorii drepturilor omului, protestatarii, oponenții politici și minoritățile etnice.
Potrivit raportului, peste 40% din execuțiile din 2024 au fost efectuate ilegal, pentru infracțiuni legate de droguri.
În conformitate cu legislația și standardele internaționale privind drepturile omului, utilizarea pedepsei cu moartea trebuie limitată pentru „cele mai grave infracțiuni”, condamnarea la moarte a persoanelor pentru infracțiuni legate de droguri nu îndeplinește acest prag.
La 17 decembrie 2024, 130 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite au votat în favoarea adoptării celei de-a zecea rezoluții în privința unui moratoriu pentru aplicarea pedepsei cu moartea, în timp ce 32 de țări au votat împotriva propunerii, iar 22 de membri s-au abținut.
Sursa foto: Allison Bailey/NurPhoto/picture Alliance
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!