Familie, concubinaj sau divorţ?
[Gestionarii fondului locativ sunt lipsiţi de mecanisme prin care să obţină banii de la datornici. Analiză Info-Prim Neo]
Gestionarii fondului locativ nu au mecanisme prin care să obţină banii de la locatarii cu datorii la întreţinere. Singura soluţie este de a apela în instanţa de judecată. Însă unele procese durează luni bune sau chiar ani, iar blocurile rămân în continuare cu datorii faţă de furnizori. Unii administratori ai fondului locativ sugerează în calitate de soluţie excluderea răuplatnicilor din cadrul asociaţiilor de locatari, după modelul divorţului familial: dacă tot nu găseşti limbaj comun, nimeni, nicio lege chiar, nu te poate ţine împreună. Dacă legislaţia actuală nu permite astfel de gen de „divorţ”, legislaţia trebuie modificată, afirmă promotorii ideii.
Printre datornici este şi un bloc din sectorul Râşcani al capitalei, gestionat de o cooperativă de construcţii locative (CCL). Administratoarea blocului, Vera Sârbu, a declarat pentru Info-Prim Neo că situaţia este complicată. Unul dintre locatari are datorii de aproape 70 de mii de lei. Gestionarul l-a acţionat în instanţă, însă problema rămâne nesoluţionată. „În pofida tuturor încercărilor noastre de a ne face dreptate în justiţie, până acum nu am reuşit. În ultimul caz am câştigat procesul. Datornicul trebuie să achite suma, dar judecătorul nu ne-a prezentat decizia, chiar dacă am solicitat. Ni s-a spus doar la telefon că domnul a făcut recurs”, a menţionat administratoarea.
Preşedintele unei asociaţii de coproprietari în condominiu (ACC) a cinci blocuri de locuit din sectorul Botanica al municipiului Chişinău, Teodor Vasilică, a declarat că se confruntă cu o situaţie similară. Timp de 2 ani şi jumătate procesul de judecată încă nu a fost finalizat nici măcar în prima instanţă, Judecătoria Botanica din capitală, în pofida faptului că multe probe au fost puse pe masa judecătorilor. „Asociaţia se judecă cu un locatar care nu îşi achită facturile timp de peste trei ani invocând că nu i-au fost calculate corect facturile şi suprafaţa locuinţei. O expertiză autorizată a demonstrat că toate calculele au fost corecte, probele fiind prezentate instanţei, iar pârâtul nu permite accesul în locuinţă pentru a efectua măsurători, chiar dacă există o decizie judecătorească în acest sens. Cu toate acestea procesul continuă încă în prima instanţă”, a spus Teodor Vasilică. El crede că tergiversarea dosarului poate fi explicată prin cumetrismul în justiţie, între judecător, avocat şi partea învinuită.
Maria Rotari, încă un administrator CCL din sectorul Botanica, a declarat că în blocul lor sunt doi datornici. Într-un caz e vorba de o persoană vulnerabilă, cu o situaţie materială precară, iar în cel de-al doilea proprietarul, pur şi simplu, refuză să plătească. „Are datorii de 4 mii de lei doar pe apă, dar mai are şi pe căldură. De 10 ani motivează că apartamentul e pus sub sechestru şi zice că atunci când o să i-l ia, să-l ia cu tot cu datorii”, a spus Maria Rotari.
Preşedintele unui ACC din sectorul Botanica, Ion Benic, a declarat că în bloc există o persoană care nu a achitat facturile de 2 ani. Sunt şi persoane cu venituri mici. Din salariul pe care îl au nu le ajunge să plătească pentru serviciile comunale. De un an asociaţia a decis ca toate calculele să fie efectuate de întreprinderea municipală „Infocom” şi nu de gestionar. După luarea acestei decizii nivelul datoriilor a scăzut, iar locuitorii blocului au devenit mai responsabili. „Plătesc regulat. Până acum se jucau, credeau că cine ştie ce facem noi cu banii aceştia. Acum vine cecul, noi luăm datele de la contor. Ne este mai uşor, pentru că nu avem de afacere cu bani în numerar”, a remarcat preşedintele ACC.
Solicitat de Info-Prim Neo, viceprimarul capitalei, Vlad Coteţ, a declarat că în cazurile în care consumatorii cu datorii refuză să le plătească, aceştia pot fi obligaţi să o facă prin instanţa de judecată. Potrivit lui, excluderea datornicilor din asociaţie nu este posibilă. Legea nu prevede o astfel de cale. „Ai consumat x cantitate de căldură, x cantitate de apă, fii bun şi achită, conform datelor contorului. Când cineva nu ştiu ce face, asta deja se numeşte anarhism”, a menţionat viceprimarul. Potrivit lui Vlad Coteţ, o problemă este şi faptul că nu este respectată hotărârea Guvernului care prevede contracte directe între consumator şi furnizor.
Şi şeful Direcţiei locativ-comunală şi amenajare a capitalei, Petru Gontea, a declarat pentru Info-Prim Neo că excluderea locatarilor cu datorii din asociaţiile de gestionare a fondului locativ nu poate avea loc. În legislaţie există goluri şi unii încearcă să tragă foloase din acestea. „Există legi care se bat cap în cap. Legea prestării serviciilor spune una, iar Legea protecţiei consumatorului spune alta. Trebuie perfectată legislaţia, să fie eliminate lacunele”, a menţionat şeful direcţiei. Cât priveşte tergiversarea proceselor în instanţa de judecată, Petru Gontea, a declarat că aici pot exista interese. Potrivit legislaţiei, dacă în 3 ani nu este pronunţată o decizie judecătorească, datoriile sunt anulate.
Şefa serviciului de presă al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, a declarat că furnizorul de căldură nu face diferenţă între gestionari şi formele de proprietate. În cazul în care un consumator nu-şi onorează obligaţiunile, urmează ca instanţa să ia o decizie: fie că gestionarul face recalculări, fie că acest consumator cu datorii este obligat să achite. Dacă gestionarul nu-şi permite asistenţă juridică calificată în instanţă, furnizorul îi acordă această asistenţă. Cât priveşte participarea în proces, reprezentantul furnizorului vine la şedinţele de judecată atunci când este citat. Au existat însă şi cazuri în care locatarii au plătit cu regularitate, iar gestionarii au plecat peste hotare cu banii adunaţi de la aceştia.
Şefa serviciului de presă a mai spus că furnizorul are mai multe pârghii în cazul întreprinderilor municipale, prin intermediul direcţiei de profil. Orice gestionar, indiferent de forma de organizare, poate solicita oricând ca de calcule să se ocupe întreprinderea municipală „Infocom”. „Noi am expediat scrisori şi îndemnuri încă la începutul sezonului rece ca gestionarii să-şi transfere calculele la Infocom”, a notat Iuliana Boguşevschi.
Potrivit datelor „Termocom”, în Chişinău există 91 de asociaţii care au în gestiune 103 blocuri, cu 8 mii de apartamente, în care calculele sunt efectuate de gestionar. În cazul altor 180 de mii de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire de calcule se ocupă „Infocom”.
„Merită sau nu să fie excluşi din componenţa unei asociaţii de locatari sau cooperativă de contrucţii răuplatnicii, este o întrebare la care răspunsul se pare că este la suprafaţă”, a spus Ion Dron, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, solicitat de Info-Prim Neo să comenteze situaţia creată şi eventualele soluţii la ea. „Se pot găsi şi norme juridice pentru o astfel de decizie. Dar care vor fi consecinţele? Se pare că o simplă excludere din cooperativă sau asociaţie nu rezolvă ghemul de probleme existent. Litigiile apărute sunt deseori generate fie de calitatea serviciilor prestate, fie de conţinutul facturilor de plată. În opinia noastră efectuarea calculelor pentru consum sau serviciile prestate trebuie să ţină de competenţa unor întreprinderi sau societăţi specializate, iar administraţiile asociaţiilor să renunţe la colectarea banilor pentru aceste facturi. Pentru a evita durata unor procese în legătură cu răuplatnicii, este necesar de a efectua analiza legii de procedură civilă în sensul unei eventuale simplificări a procedurii în astfel de litigii. În unele cazuri, restanţele de plată pentru serviciile comunale ar putea fi încasate prin ordonanţa judecătorului, cum ar fi, de exemplu, în cazul încasărilor unor restanţe la plata impozitelor la buget sau la asigurările sociale de stat”, a spus Ion Dron, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice.
[Elena Nistor, Info-Prim Neo]